Znajdź swój przepis

Ciasto rafaello bez pieczenia (z truskawkami)

9 czerwca, 2017

Ciasto rafaello bez pieczenia z truskawkami. Bardzo lekki deser na bazie budyniu i kremu śmietankowego z wiórkami kokosowymi. Przepyszne, błyskawiczne i proste ciasto idealne na lato.

Ciasto rafaello wykonujemy na bazie domowego budyniu, który jest o wiele smaczniejszy i dodatkowo wzbogaciłam go o cukier z prawdziwą wanilią. rewelacyjnie smakuje w połączeniu z masłem i pięknie pachnie.

Krem śmietankowy to jeden z prostszych przepisów. Połączenie kremówki, mascarpone oraz wiórek kokosowych. Jeśli lubisz zamiast cukru pudru możesz dodać roztopioną białą czekoladę dobrej jakości.

Waga: podczas miksowania kremówki z mascarpone możesz mieć wrażenie, że krem się zważył. Natomiast miksuje dalej i krem z czasem idealnie się połączy i będzie miał gęstą konsystencję.

Do ciasta użyłam zwykłych herbatników maślanych, które idealnie pasują i nadają cudownego maślanego posmaku i są słodziutkie.

Całość jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga jedynie, aby je przez kilka godzin schłodzić. Całość będzie miała czas, aby dobrze zastygnąć, herbatniki zmiękną i ciasto zyska na smaku.

Ciasto rafaello bez pieczenia tym razem udekorowałam truskawkami, które idealnie pasują do kokosa. Doskonale ożywiają smak ciasta i przy tym ciasto prezentuje się zjawiskowo.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rafaello.

ciasto rafaello

CIASTO RAFAELLO BEZ PIECZENIA ( Z TRUSKAWKAMI)

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii lub waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników, maślanych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 300 g truskawek

400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami oraz solą. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz dodajemy przesianą mąkę i również mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając, aż będzie gęsty. Odstawiamy, owijamy budyń folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykorzystania całego.
Formę o wym. 20 x 25 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki. Wykładamy 1/2 masy budyniowej na herbatniki, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy drugą warstwę kremu budyniowego. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, 1/4 szklanki wiórków kokosowych i ponownie miksujemy. Wykładamy 1/2 kremu na herbatniki. Przykrywamy ponownie herbatnikami i wykładamy pozostałą część kremu. Oprószamy wiórkami kokosowymi, owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły. Przed podaniem dekorujemy świeżymi plasterkami truskawek.

ciasto rafaello ciasto rafaello ciasto rafaello bez pieczenia-0 ciasto rafaello ciasto rafaello

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pomocy! Czego mogę użyć zamiast mąki ziemniaczanej?

    1. aneta Autor says:

      Tutaj najlepiej ziemniaczana

  2. Dorota K. says:

    Mniam! Wygląda wspaniale!
    Mam pytanie – jeśli cukier puder zastępuję białą czekoladą to jaką ilością?

    1. Ilovebake says:

      Około 100-150 g w zależności jak bardzo lubisz słodki krem :)

  3. Aleksandra B. says:

    400 l mleka? Toż to cała mleczarnia ;) Ale przepis ciekawy, przerobię go sobie na wege wersję :)

    1. Ilovebake says:

      literówka ;) dzięki

  4. Malgorzata H. says:

    Pyszne ciasto! Jeszcze nie robiłam oryginalnego rafaello ale na to wygląda, że to z truskawkami będzie pierwsze!

    1. Ilovebake says:

      Super :)

  5. Wwwfitsweet M. says:

    Mniam, wyglada cudownie i bardzo apetycznie

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x