Znajdź swój przepis

Ciasto rzymianka

12 lutego, 2025

Ciasto rzymianka to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego ze słodkim kremem na bazie mlecznej czekolady i nutelli. Cudowny i prosty przepis na każdą okazję.

Ciasto jest na lekkim i puszystym biszkopcie kakaowym, który lekko nasączamy w wersji dla dorosłych ajerkoniakiem i smarujemy dżemem morelowym.

Krem to połączenie śmietanki z mleczną czekoladą i kremem czekoladowym typu nutella.

Słodziutki, pyszny i leciutki krem, który świetnie pasuje do biszkoptu.

Ciasto będzie doskonałe na przeróżne okazje i święta od walentynek po Boże Narodzenie.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PĄCZKI PIECZONE NA JOGURCIE

CIASTO TWIX BEZ PIECZENIA

CIASTO CZEKOLADOWE BOUNTY

ciasto rzymianka

CIASTO RZYMIANKA

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

REKLAMA:
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 130 g mlecznej czekolady
  • 150 g kremu czekoladowego np. nutella
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO

  • 1/2 szklanki ajerkoniaku + 1/4 szklanki wody (w wersji dla dorosłych)
  • 1 mały słoiczek dżemu morelowego
  • 70 g mlecznej czekolady startej na tarce

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Dzień wcześniej śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy mleczną czekoladę. Zostawiamy do ostygnięcia i przykrywamy folią. Wkładamy na całą noc do lodówki.

Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie sztywna i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy niewielkim strumieniem olej. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszały szpatułką lub łyżką do połączenia.

Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Studzimy i przekrawamy na dwie części. W wersji dla dorosłych nasączamy ajerkoniakiem w połączeniu z 1/4 szklanki wody. Połowa nasączenia na jeden blat i połowa na drugi. Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, następnie zostawiamy na 2 – 3 minuty do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę, którą wcześniej chłodziliśmy z roztopioną czekoladą miksujemy na sztywną masę. Następnie po łyżce dodajemy krem czekoladowy oraz powoli wlewamy żelatynę. Większą część kremu ok. 3/4 wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałym kremem. Gotowe ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem obsypujemy wierzch startą czekoladą.

ciasto rzymianka
ciasto rzymianka

Dołącz do dyskusji

  1. Czym nasączyć biszkopt, jeżeli nie chcemy użyć ajerkoniakiem? Kawą albo herbatą z cukrem?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij