Ciasto rzymianka to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego ze słodkim kremem na bazie mlecznej czekolady i nutelli. Cudowny i prosty przepis na każdą okazję.
Ciasto jest na lekkim i puszystym biszkopcie kakaowym, który lekko nasączamy w wersji dla dorosłych ajerkoniakiem i smarujemy dżemem morelowym.
Krem to połączenie śmietanki z mleczną czekoladą i kremem czekoladowym typu nutella.
Słodziutki, pyszny i leciutki krem, który świetnie pasuje do biszkoptu.
Ciasto będzie doskonałe na przeróżne okazje i święta od walentynek po Boże Narodzenie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO RZYMIANKA
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 130 g mlecznej czekolady
- 150 g kremu czekoladowego np. nutella
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO
- 1/2 szklanki ajerkoniaku + 1/4 szklanki wody (w wersji dla dorosłych)
- 1 mały słoiczek dżemu morelowego
- 70 g mlecznej czekolady startej na tarce
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Dzień wcześniej śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy mleczną czekoladę. Zostawiamy do ostygnięcia i przykrywamy folią. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie sztywna i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy niewielkim strumieniem olej. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszały szpatułką lub łyżką do połączenia.
Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Studzimy i przekrawamy na dwie części. W wersji dla dorosłych nasączamy ajerkoniakiem w połączeniu z 1/4 szklanki wody. Połowa nasączenia na jeden blat i połowa na drugi. Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, następnie zostawiamy na 2 – 3 minuty do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę, którą wcześniej chłodziliśmy z roztopioną czekoladą miksujemy na sztywną masę. Następnie po łyżce dodajemy krem czekoladowy oraz powoli wlewamy żelatynę. Większą część kremu ok. 3/4 wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałym kremem. Gotowe ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem obsypujemy wierzch startą czekoladą.



Czym nasączyć biszkopt, jeżeli nie chcemy użyć ajerkoniakiem? Kawą albo herbatą z cukrem?
Tak :)