Znajdź swój przepis

Ciasto salceson

6 kwietnia, 2016

Ciasto salceson to przepyszny deser bez pieczenia. Idealny dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w przygotowaniu ciast. Przepis jest niezwykle prosty, szybki i w dodatku możemy smak urozmaicać bakaliami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Ciasto salceson wykonujemy z kwadratowych wafli tortowych. Wcześniej należy je nawilżyć przez mokre ściereczki. U mnie trwało to około 15 min zanim się dobrze nasączyły i można je było zwijać.

Do nadzienia dodajemy pokruszone wafle oraz herbatniki, które ją zagęszczają. Galaretka nadaje słodyczy i fajnego pomarańczowego smaku i aromatu, który nie jest zbyt mocno wyczuwalny.

Do masy możesz dodać ulubione bakalie. Ja dodałam rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Wszystko należy drobno posiekać, aby przy krojeniu nie sprawiały problemów.

Ciasto salceson pomimo swojej nazwy, która może zniechęcać jest na pewno pysznym deserem znanym już od PRL-u. Pierwszy raz jadłam je u mojej cioci i pomimo wielu lat smak nadal pozostał w moich wspomnieniach. Na pewno warto wypróbować ten przepis szczególnie w sytuacjach gdzie szybko musisz przygotować smaczny deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

salceson

CIASTO SALCESON Z WAFLI

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie wafli tortowych, kwadratowych
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie herbatników (250 g)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 200 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • dowolne bakalie (niekoniecznie)

Dwie ściereczki dobrze nasączamy wodą. Układamy na nich jeden obok drugiego wafle. Przykrywamy do momentu, aż będą miękkie i można je zwinąć (można ponownie namoczyć ściereczki jeśli wafle nie chcą się nasączać). Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia.
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, przesiane kakao, pokruszone pozostałe wafle oraz herbatniki (wcześniej możemy zmielić). Łączymy z galaretką oraz dodajemy ulubione bakalie (opcjonalnie). Gęstą masę wykładamy równomiernie na wafle i zwijamy zaczynając od krótszej strony. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

salceson salceson salceson salceson

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ja dodałam do masy żelki Haribo, winogrona I banana. Jako dodatki
    Pyszne:)

  2. Witam. Chcę zrobić taki deserek, czy wystarczy mi tej masy na 2 takie rolady ? Czy czuć w niej margarynę ? Nigdy tego nie robiłam i jestem ciekawa jak smakuje ???? Pozdrawiam, Paula

    1. aneta Autor says:

      Najlepiej jeśli wykonasz masę z podwójnej porcji :)Jeśli do masy dodasz masło to na pewno będzie lepsza w smaku :) Z każdym dniem leżenia jest lepsza :)

  3. Czy to ciasto nie jest później lepkie? Namoczone wafle i bogate nadzienie…? ????

    1. aneta Autor says:

      Nie, jest zwarte :)

  4. Czy to wychodzą dwie rolady? Widzę że do zwinięcia jednej użyto dwóch wafli a w opakowaniu jest więcej.

    1. aneta Autor says:

      użyłam tylko dwóch wafli

  5. Galaretkę dodawać taka prosto z papierka czy rozrobioną?

    1. Ilovebake says:

      Rozrabiamy w 200 ml gorącej wody :)

  6. na początku myślałam, że to domowa czekolada w waflach a tu proszę zupełnie inny przepis:) koniecznie muszę spróbować:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x