Ciasto santoska


Ciasto santoska to kruche ciasto z kajmakiem, warstwa bezy orzechowej i do tego krem kawowy. Pyszne, mocno orzechowe ciasto warstwowe w jesiennym klimacie.

Kawa, orzechy, kajmak i kruche ciasto to połączenie, które będzie smakowało.

Ciasto santoska będzie doskonałe na urodziny, święta lub większe uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

santoska

CIASTO SANTOSKA

SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ BEZĘ:

  • 5 białek, dużych w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g orzechów włoskich, drobno zmielonych
  • 200 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 żółtka, zimne
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 1 puszka kajmaku ok. 400 g

* żelatynę można zastąpić śmietan-fixem

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy i wiórki mieszamy z łyżeczką mąki. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy sok z cytryny. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy z formy.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz sól i szybko wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1-1,5 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy placek w kształcie formy. Całe ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do zarumienienia. wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie smarujemy kajmakiem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kawę mieszamy z wodą. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ostudzoną kawę. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na kajmak i przykrywamy bezą oraz pozostałym kremem. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy połówkami orzecha włoskiego.

santoska
santoska

wydrukuj teraz