Znajdź swój przepis

Ciasto śliwka w czekoladzie

6 listopada, 2018

Mocno czekoladowe ciasto śliwka w czekoladzie. Kremowe, wilgotne na puszystym biszkopcie kakaowym. Super smaczne i proste w przygotowaniu.

Krem jest słodki i intensywnie czekoladowy z kawałeczkami suszonych śliwek. Ciasto możesz wykonać w dwóch wersjach zalewając śliwki alkoholem lub wodą. Obie wersje są przepyszne i według mnie tak samo smaczne.

Biszkopt kakaowy jest leciutki, wilgotny i puszysty. Smarujemy go powidłami śliwkowymi, które kontrastują ze smakiem kremu i nadają wyrazistości.

Ciasto śliwka w czekoladzie to doskonały przepis na święta, urodziny lub rodzinne imprezy. Najlepiej wykonać je na dwa dni przed planowanym podaniem. Smaki po przegryzieniu smakują rewelacyjnie. Jeśli uwielbiasz intensywne smaki będzie to na pewno deser dla Ciebie.

TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciasto pijana śliwka.

ciasto śliwka w czekoladzie

CIASTO ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 40 g masła
  • 40 ml mleka
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • ok. 200 g śliwek kalifornijskich, suszonych + do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Śliwki zalewamy niewielką ilością wody ( możesz zalać również alkoholem np. wódką) i zostawiamy na około 1 godz lub całą noc. Następnie odsączamy i kroimy na kawałeczki.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub dużej łyżki np. drewnianej. Na koniec łączymy z olejem. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu gorący biszkopt rzucamy z wysokości ok. 30 cm na zabezpieczony blat. W ten sposób nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód formy i smarujemy powidłami.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy. Wykładamy połowę kremu na biszkopt, przykrywamy drugim i pozostałą część kremu. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Mleko podgrzewamy razem z masłem do rozpuszczenia, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarowujemy. Dekorujemy suszonymi śliwkami.

ciasto śliwka w czekoladzie ciasto śliwka w czekoladzie ciasto śliwka w czekoladzie ciasto śliwka w czekoladzie ciasto śliwka w czekoladzie

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można do tego ciasta użyć świeżych śliwek?

    1. aneta Autor says:

      raczej suszone :)

  2. Co do kremu to nie polecam tego sposobu, że wszystko razem, mi się krem zwazyl i poszedł do śmieci chociaż rpvolam wszystko jak w przepisie. Dużo lepiej jest ubić śmietanę, potem osobno rozmącić ser z nutellą i do tego dodać stopniowo śmietanę ubitą i żelatynę.

  3. Jaki przelicznik na składniki gdy chcę użyć okrągłej formy 23-24cm. Drugie pytanie to na jaką formę jest ten przepis?

  4. Czy kremówkę najpierw ubijamy samą, a później dodajemy mascarpone? Czy wlewamy płynną i razem z mascarpone ubijamy?

    1. ubijamy razem :)

  5. Czy biszkopt w tym cieście nie będzie suchy? Może warto go delikatnie nasączyć czy nie ma takiej potrzeby?

    1. Ilovebake says:

      Możesz go jak najbardziej nasączyć :)

  6. Znakomite ciacho! Idealne do kawy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x