Ciasto słonecznikowiec na biszkopcie


Ciasto słonecznikowiec na biszkopcie z kremem kajmakowym oraz śmietankowym i chrupiącym prażonym słonecznikiem.

Ciasto jest na lekkim kakaowym biszkopcie nasączonym herbatą i pokrytym dżemem porzeczkowym.

Warstwa kajmakowa jest słodka i delikatna z wyczuwalnym smakiem mlecznym i chrupiącym słonecznikiem.

Wierzch to chmurka z ubitej kremówki z warstwą posypki czekoladowej.

Ciasto słonecznikowiec na biszkopcie to przepyszny warstwowiec, który będzie idealny na uroczystości lub święta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto słonecznikowiec

CIASTO SŁONECZNIKOWIEC NA BISZKOPCIE

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek dużych, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka kajmaku
  • 200 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki cukru np. brązowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • posypka czekoladowa na wierzch lub tarta czekolada

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach suche składniki i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Wkładamy na dno formy, nasączamy i smarujemy dżemem.
Ziarna słonecznika prażymy razem z cukrem na suchej patelni przez kilak minut. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem dzielimy na dwie części (jedna nieco większa od drugiej). Do większej dodajemy po łyżce kajmak oraz uprażone ziarna. Wykładamy na dżem i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy. Do pozostałego kremu dodajemy przesiany cukier puder i wykładamy na biszkopt. Obsypujemy czekoladą lub posypką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto słonecznikowiec
Ciasto słonecznikowiec

wydrukuj teraz