Ciasto snickers bez pieczenia na spodzie z herbatników i orzeszków ziemnych, kremem czekoladowym oraz polewą z czekolady i posiekanych orzeszków.
Niesamowicie pyszny, czekoladowy i kremowy deser na zimno.
Spód z herbatników zmielonych razem z orzeszkami i masłem jest przepyszny.
Warstwa kremowa jest na bazie serka, śmietanki i kremu czekoladowego. Leciutka jak chmurka, słodka i delikatna. Nutellę możesz zastąpić dowolnym kremem lub zamiennie dodać roztopioną mleczną czekoladę.
Wierzch ciasta oblany roztopioną czekoladą z wymieszanymi solonymi orzeszkami.
Cudowny, szybki i prosty przepis na deser. Polecam dla fanów czekolady, będą zachwyceni.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO OWSIANE ZE ŚLIWKAMI
CIASTO SNICKERS BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
SPÓD
- 180 g herbatników maślanych
- 80 g solonych orzeszków ziemnych
- 60 g roztopionego masła
WARSTWA KREMOWA
- 250 g serka Philadelphia
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 pełne łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady lub łyżeczka kakao
- 50 g posiekanych solonych orzeszków ziemnych
- starta czekolada do dekoracji na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Formę okrągła o wymiarach ok. 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Herbatniki dokładnie mielimy razem z orzeszkami, następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, wyrównujemy i na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Serek miksujemy razem ze śmietanką ja gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce krem nutella i krótko miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy powoli żelatynę i ponownie miksujemy. Gotowy krem wykładamy na herbatniki.
W rondelku podgrzewamy śmietankę, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Dorzucamy posiekane orzechy i mieszamy. Gotową polewę wykładamy na wierzch kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.