Znajdź swój przepis

Ciasto snickers bez pieczenia

14 sierpnia, 2024

Ciasto snickers bez pieczenia na spodzie z herbatników i orzeszków ziemnych, kremem czekoladowym oraz polewą z czekolady i posiekanych orzeszków.

Niesamowicie pyszny, czekoladowy i kremowy deser na zimno.

Spód z herbatników zmielonych razem z orzeszkami i masłem jest przepyszny.

Warstwa kremowa jest na bazie serka, śmietanki i kremu czekoladowego. Leciutka jak chmurka, słodka i delikatna. Nutellę możesz zastąpić dowolnym kremem lub zamiennie dodać roztopioną mleczną czekoladę.

Wierzch ciasta oblany roztopioną czekoladą z wymieszanymi solonymi orzeszkami.

REKLAMA:

Cudowny, szybki i prosty przepis na deser. Polecam dla fanów czekolady, będą zachwyceni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TARTA PISTACJOWA

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

KRUCHE CIASTO OWSIANE ZE ŚLIWKAMI

ciasto snickers bez pieczenia

CIASTO SNICKERS BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

SPÓD

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g solonych orzeszków ziemnych
  • 60 g roztopionego masła

WARSTWA KREMOWA

  • 250 g serka Philadelphia
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 pełne łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady lub łyżeczka kakao
  • 50 g posiekanych solonych orzeszków ziemnych
  • starta czekolada do dekoracji na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

Formę okrągła o wymiarach ok. 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Herbatniki dokładnie mielimy razem z orzeszkami, następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, wyrównujemy i na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Serek miksujemy razem ze śmietanką ja gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce krem nutella i krótko miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy powoli żelatynę i ponownie miksujemy. Gotowy krem wykładamy na herbatniki.

W rondelku podgrzewamy śmietankę, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Dorzucamy posiekane orzechy i mieszamy. Gotową polewę wykładamy na wierzch kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.

ciasto snickers
ciasto snickers
ciasto snickers

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij