Znajdź swój przepis

Ciasto śnieżny puch

5 grudnia, 2018

Leciutkie jak chmurka ciasto śnieżny puch na biszkoptach z kremem morelowym i posypką kokosową. Błyskawiczne, proste i do tego bez pieczenia.

Deser możesz wykonać na bazie miękkich biszkopcików z nadzieniem morelowym lub użyć tradycyjnych biszkoptów podłużnych jak do tiramisu lub okrągłych. Klasyczny przepis jest na spodzie z herbatników, ale uznałam, że biszkopciki z nadzieniem będą ciekawsze i wzbogacą smak.

Ciasto śnieżny puch ma puszystą, piankową i lekko cytrynową konsystencję. Na wierzch dodała posypkę z podprażonych wiórków kokosowych.

Deser jest szybciutki, orzeźwiający i słodziutki w smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

śnieżny puch

CIASTO ŚNIEŻNY PUCH

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie *
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 x galaretka cytrynowa
  • 500 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ KOKOSOWĄ:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 2 opakowania biszkoptów Dr Gerard z nadzieniem morelowym **

* możesz użyć twarogu sernikowego z wiaderka dobrej jakości

** zamiast biszkoptów morelowych możesz użyć zwykłych biszkoptów podłużnych lub okrągłych

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopciki. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Kremówkę miksujemy na sztywny krem. Dodajemy po łyżce do twarogu i delikatnie miksujemy. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną galaretkę i cały czas miksujemy. Wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy cukier i wiórki. Prażymy, aż do zarumienienia. Wykładamy na masę serową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

śnieżny puch śnieżny puch śnieżny puch śnieżny puch śnieżny puch

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Małgorzata says:

    Skład tych ciasteczek jest bardzo słaby . Lepiej chyba zwykle biszkopty z dobrym składem użyć .

  2. Ja zawsze czekam by masa serowa stężała lekko i dopiero wylewam na biszkopty.

  3. Jak dla mnie ładnie wygląda ale w smaku kwaśne przez te biszkopty i cytrynowa galaretke

    1. Uwazam ze powinnas napisac jak wlewac diastolic ze year biszkopty nite wyplynely na wierzch.

  4. Ciasto wyszło super. U mnie biszkopty nie poszły do góry bo nie wlałam od razu całej masy. Na początku tylko tyle aby zakryła biszkopty następnie wstawiłam do lodówki żeby zastygła a dopiero później resztę masy.

  5. Izabella P. says:

    Widzę, że nie tylko ja miałam problem z wypływającymi biszkoptami. :(((( Są za lekkie, pewnie lepsze byłyby zwykłe herbatniki albo masa z pokruszonych ciastek i masła. Cóż, człowiek uczy się całe życie.

  6. U mnie biszkopty z początku były na dole ale po dłuższej chwili wypłynęły do góry zatrzymały się w połowie ciasto dmaczne choć efekt wizualny inny niż u Pani

  7. /moje biszkopty wypływają do góry po zalaniu masa serową… co robić

    1. Ilovebake says:

      Chyba za szybko wlewalas do ciasta :/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x