Znajdź swój przepis

Wielowarstwowe ciasto snikers na bazie biszkoptu kakaowego z kajmakiem, warstwą miodowo-orzechową i kremem w dwóch smakach. Przepyszne ciasto idealne na uroczystości lub świąteczny stół.

Biszkopt kakaowy z lekko nutką piernikową, przełożony masą kajmakową. Następnie krem czekoladowy z nutellą i leciutki śmietankowy.

Warstwa orzechowa jest słodziutka z dużą ilością orzechów. Wierzch ciasta polany polewą z czarnej czekolady.

Ciasto snikers będzie idealne na święta, urodziny lub inne uroczystości. Każda warstwa idealnie do siebie pasuje i przenika. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach w lodówce.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto snikers

CIASTO SNIKERS:
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 6 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kremu czekoladowego, nutelli
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki alkoholu np. rumu

DODATKOWO:

  • 1 puszka kajmaku, tradycyjnego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na trzy części.
Mąki na warstwę orzechową przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz miód. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzechy i delikatnie łączymy. Wykładamy do identycznej formy jak na biszkopt wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez około 25-30 min. zarumienienia wierzchu. Studzimy i wyjmujemy z blaszki.
Na dnie blaszki układamy jedną warstwę biszkoptu i lekko nasączamy (składniki na nasączenie łączymy razem), smarujemy kajmakiem i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, ponownie nasączamy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Następnie powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Dzielimy na dwie części z czego jedna nieco większa. Do mniejszej dodajemy krem czekoladowy, natomiast do większej przesiany cukier puder. Ciemną część wykładamy na biszkopt i układamy warstwę orzechową, krem śmietankowy i biszkopt, który lekko nasączamy. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wykonujemy polewę (śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do połączenia) i wylewamy na wierzch ciasta. Zostawiamy na 15 min. do stężenia.

Ciasto snikers

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A gdybym chciała dodać dżem porzeczkowy, to na którą warstwę, proszę doradzić? Ciasto wygląda obłędnie, wypróbuję na święta…

    1. aneta Autor says:

      Dzem mozna dodac na wierzchnia część drugiej warstwy biszkoptu.

  2. Aleksandra says:

    Czy do tego ciasta pasowałby dzem porzeczkowy ?

    1. aneta Autor says:

      Tak, fajnie przełamie smaki :)

  3. Karolina says:

    Czy zamiast orzechów włoskich można dodać orzeszki ziemne?

    1. aneta Autor says:

      tak

  4. U mnie w formie tortu noworocznego,, wyszło wyśmienicie,, super przepis..:)

  5. super fajne ciasto, takie na „okazje”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x