Znajdź swój przepis

Ciasto straciatella

12 marca, 2025

Ciasto straciatella to pyszne połączenie ciasta czekoladowe z kremem z kawałeczkami czekolady i mini bezami oraz polewą czekoladową. Przepyszne, proste i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto czekoladowe można przygotować dzień wcześniej, nie wymaga nasączania, ponieważ dzięki dodaniu oleju jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość.

Dla przełamania smaków blat ciasta posmarowałam dżemem porzeczkowym, ale może być również wiśniowy lub powidła śliwkowe.

Krem straciatella jest leciutki jak chmurka, słodki z pysznymi kawałeczkami czekolady i słodkim dodatkiem mini bezików.

Ciasto będzie idealne na przeróżne okazje od świąt po urodziny lub imprezy.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKS

KRÓWKA BEZ PIECZENIA

ciasto straciatella

CIASTO STRACIATELLA

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

REKLAMA:
  • 4 łyżki kakao
  • 190 ml oleju rzepakowego
  • 190 g cukru + 150 g cukru
  • 150 ml wody
  • 7 dużych jajek o temp. pokojowej
  • 290 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

KREM STRACIATELLA

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru
  • 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • ok. 80 g mini bezików
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

DODATKOWO

  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego ok. 220 g

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Kakao przesiewamy do rondelka, następnie wlewamy olej, wodę i wsypujemy ok. 190 g cukru. Mieszamy trzepaczką i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Jajka razem z 150 g cukru miksujemy na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie wlewamy ostudzoną masę czekoladową i chwilkę mieszamy trzepaczką lub mikserem. Następnie wprost do miseczki z masą przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz dodajemy szczyptę soli. Łączymy mikserem lub trzepaczką tylko do połączenia.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika , studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną układamy na dnie formy i smarujemy 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego.

Czekoladę ścierny na średnich oczkach tarki. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na chwilkę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz startą czekoladę. Cały czas miksując powoli wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę lub dodajemy śmietan – fix.

Gotowe wykładamy na spód ciasta i układamy lekko wciskając w krem mini beziki (można lekko pokruszyć). Przykrywamy drugim blatem ciasta (jeśli góra zbyt mocno wyrosła lekko ścinamy wierzch). Następnie smarujemy wierzch pozostałym dżemem.

Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

ciasto straciatella
ciasto straciatella

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij