Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami, Na słodko

Ciasto styropian z jagodami

Lipiec 20, 2016 , 82133 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto styropian z jagodami na kruchym cieście z masą jogurtową przypominająca sernik. Pyszne, proste i niezwykle smaczne ciasto w wydaniu letnim z owocami sezonowymi. Owoce możesz dowolnie zmieniać według własnego smaku.

Jedną część ciasta kruchego zamrażamy, natomiast drugą częścią wykładamy dno formy i chłodzimy w lodówce. Ciasto możesz przygotować dzień lub kilka dni wcześniej i rozłożyć przygotowanie deseru.

Jagody fajnie sprawdzą się w tym przepisie, ponieważ ożywiają i nadają charakteru. Ciasto dzięki nim nie jest mdłe. Jagody możesz zastąpić innymi owocami, ale nie za bardzo wodnistymi. Nie powinny puszczać za dużo soku podczas pieczenia, aby nie było zakalca.

Masa jogurtowa przypomina do złudzenia masę serową, ale jest lżejsza i delikatniejsza. Jogurty w połączeniu z białkiem zyskują na lekkości i podczas pieczenia się ścinają. Dzięki mące masa jest stabilna i nie wylewa się z ciasta.

Ciasto styropian z jagodami to świetny pomysł na szybkie ciasto i do tego przepyszne. Pięknie wygląda i nie sprawia problemów podczas przygotowania. Bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba z małym doświadczeniem kulinarnym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto-styropian

CIASTO STYROPIAN Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła, zimnego
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:

  • 5 białek
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jogurty greckie (3×330 g)
  • 2 budynie śmietankowego, proszek (2 x 40 g)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy jednolite ciasto. 1/4 ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na dno formy (25×35 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy wkładamy formę do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie stopniowo wsypujemy przesiany proszek budyniowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy małymi porcjami jogurt oraz wiórki. Na surowe ciasto wylewamy masę jogurtową. Jagody mieszamy z mąką i równomiernie wykładamy na masę. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min, aż wierzch będzie zarumieniony. Zaraz po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto-styropian
ciasto-styropian
 
ciasto styropian z jagodami
ciasto-styropian

Komentarze

  • Odpowiedz ania Lipiec 22, 2016 at 23:32

    Zamiast świeżych mogą być mrożone jagody?

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 23, 2016 at 09:31

      Tak, ale nie rozmrażaj ich wcześniej.

  • Odpowiedz Beata Lipiec 22, 2016 at 07:25

    Piekłam to ciasto na bazie śmietany 18 %,jest wyśmienite. Polecam je w wersji z wiśniami,,,niesamowite,

  • Odpowiedz Ola Lipiec 21, 2016 at 06:27

    Joguty powinny być z lodówki czy w temperaturze pokojowej?

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 21, 2016 at 19:34

      U mnie w temp. pokojowej

  • Odpowiedz Zulu K. Lipiec 20, 2016 at 20:44

    Robiłam w tamtym roku podobne ciasto – bardzo smaczne wyszło !

  • Odpowiedz wypiekibeaty Lipiec 20, 2016 at 11:46

    A białka stoją w lodówce w słoiczku i czekają, co z nimi zrobię i oprócz bezy nie miałam na nie pomysłu, a tu proszę – może by taki styropian sobie zrobić :)

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz