Znajdź swój przepis

Ciasto styropian z jagodami

20 lipca, 2016

Ciasto styropian z jagodami na kruchym cieście z masą jogurtową przypominająca sernik. Pyszne, proste i niezwykle smaczne ciasto w wydaniu letnim z owocami sezonowymi. Owoce możesz dowolnie zmieniać według własnego smaku.

Jedną część ciasta kruchego zamrażamy, natomiast drugą częścią wykładamy dno formy i chłodzimy w lodówce. Ciasto możesz przygotować dzień lub kilka dni wcześniej i rozłożyć przygotowanie deseru.

Jagody fajnie sprawdzą się w tym przepisie, ponieważ ożywiają i nadają charakteru. Ciasto dzięki nim nie jest mdłe. Jagody możesz zastąpić innymi owocami, ale nie za bardzo wodnistymi. Nie powinny puszczać za dużo soku podczas pieczenia, aby nie było zakalca.

Masa jogurtowa przypomina do złudzenia masę serową, ale jest lżejsza i delikatniejsza. Jogurty w połączeniu z białkiem zyskują na lekkości i podczas pieczenia się ścinają. Dzięki mące masa jest stabilna i nie wylewa się z ciasta.

Ciasto styropian z jagodami to świetny pomysł na szybkie ciasto i do tego przepyszne. Pięknie wygląda i nie sprawia problemów podczas przygotowania. Bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba z małym doświadczeniem kulinarnym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto-styropian

CIASTO STYROPIAN Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła, zimnego
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:

  • 5 białek
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jogurty greckie (3×330 g)
  • 2 budynie śmietankowego, proszek (2 x 40 g)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy jednolite ciasto. 1/4 ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na dno formy (25×35 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy wkładamy formę do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie stopniowo wsypujemy przesiany proszek budyniowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy małymi porcjami jogurt oraz wiórki. Na surowe ciasto wylewamy masę jogurtową. Jagody mieszamy z mąką i równomiernie wykładamy na masę. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min, aż wierzch będzie zarumieniony. Zaraz po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto-styropian ciasto-styropian  ciasto styropian z jagodami ciasto-styropian

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Gdzie przechowywać ciasto ? W lodówce ?

    1. aneta Autor says:

      Tak pod folią.

  2. Zrobiłam z czarnymi porzeczkami zamiast jagód, też pyszne, tylko zbyt kwaśne. Na przyszłość obsypię owoce cukrem;) poza tym wyszło pyszne, leciutkie. Super konsystencja masy!

  3. czy zamiast jogurtu greckiego mogę dodać ser waniliowy z wiaderka ?

    1. Myślę, że będzie równie smaczne na serku :)

  4. Zamiast jagód mogą być borówki?

    1. tak :)

  5. A czy ciasto kruche mogę zrobić z mąki kokosowej?

    1. Ilovebake says:

      Pewnie :)

  6. Monica Z. says:

    Ależ ono sobie wygląda :)

  7. Patrycja says:

    robiłam to ciasto ale w wersji czekoladowej z masą jogurtowo-chałwową z przepisu slodkie-rewolucje.pl ale nie zmienia to faktu,że jest pyszne i Twoje równie smacznie wyglada :)

    1. Czy mogę użyć owoców mrożonych? Rozmrożonych?

    2. Tak, wcześniej nie rozmrażamy :)

  8. Zamiast świeżych mogą być mrożone jagody?

    1. Ilovebake says:

      Tak, ale nie rozmrażaj ich wcześniej.

  9. Piekłam to ciasto na bazie śmietany 18 %,jest wyśmienite. Polecam je w wersji z wiśniami,,,niesamowite,

  10. Joguty powinny być z lodówki czy w temperaturze pokojowej?

    1. Ilovebake says:

      U mnie w temp. pokojowej

  11. Robiłam w tamtym roku podobne ciasto – bardzo smaczne wyszło !

  12. wypiekibeaty says:

    A białka stoją w lodówce w słoiczku i czekają, co z nimi zrobię i oprócz bezy nie miałam na nie pomysłu, a tu proszę – może by taki styropian sobie zrobić :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x