Ciasto sułtana to pyszna kostka z warstwą kremu czekoladowego i orzechowego pomiędzy mocno kakaowym ciastem. Cudowne, kremowe ciasto na każdą okazję.
Biszkopt z kakao lekko nasączony naparem z kawy, który możesz dodatkowo wzbogacić odrobiną likieru np. migdałowego.
Sam biszkopt można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Jedną warstwę biszkoptu można posmarować odrobiną dżemu z czarnej porzeczki lub maliny.
Krem z nutellą jest słodki, czekoladowy i leciutki jak chmurka.
Czekolada z masłem orzechowym smakuje genialnie i świetnie do siebie pasuje. Połączenie tych dwóch warstw to hit.
Ciasto po schłodzeniu w lodówce daje się ładnie pokroić na kawałeczki.
Przepis na to ciasto będzie doskonałe dla fanów czekolady i ciast z kremem.
Gorąco polecam wypróbować na zbliżające się święta lub spotkania rodzinne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO SUŁTANA
SKŁADNIKI:
KAKAOWY BISZKOPT
- 6 jajek o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 pełnych łyżek kremu czekoladowego np. Nutella
- 2 łyżeczki żelatyny
KREM ORZECHOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 2 x śmietan – fix
NASĄCZENIE
- 3/4 szklanki mocnego naparu z kawy wymieszanego z łyżeczką cukru
DODATKOWO
- 2 łyżki kakao do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
* 1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia do miseczki i odstawiamy na bok.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy lub mieszamy łyżką tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia (ok. 5 minut). Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Chwilkę mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz powoli wlewamy żelatynę.
Na dnie formy układamy jeden blat ciasta, który nasączamy. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta (lekko nasączamy).
Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Pod koniec po kolei dodajemy śmietan – fix, masło orzechowe oraz przesiany cukier puder. Wykładamy na blat ciasta i możemy wykonać fale specjalną skrobką cukierniczą lub widelcem. Gotowe wkładamy na całą noc do lodówki i przechowujemy pod przykryciem w chłodnym miejscu.
ZOBACZ: PRZEPISY NA CIASTA Z KREMEM
Dzien dobry.
Czy pieczemy w piecu gora- dol czy termoobieg? Pozdrawiam
Góra – dół :)
Dzień dobry. Co można dać w zamian za masło orzechowe?
Możesz zostawić samą śmietankę lub dodać mascarpone :)
Lubie piec serowce, jabkowca, marchwiaka, metrowca są pyszne ciasta😊😊😊😊
Co zamiast nutelli?
Można dzień wcześniej wymieszać z gorącą śmietanką 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej czekolady.Mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ubijać do uzyskania sztywnego kremu i na koniec dodać odrobinę żelatyny lub śmietan – fix.
Dzień dobry, czy do warstwy orzechowej można zamiast śmietan-fix dodać też żelatynę tak jak w warstwie z nutellą?
Tak :)