Znajdź swój przepis

Ciasto Sułtana

30 października, 2024

Ciasto sułtana to pyszna kostka z warstwą kremu czekoladowego i orzechowego pomiędzy mocno kakaowym ciastem. Cudowne, kremowe ciasto na każdą okazję.

Biszkopt z kakao lekko nasączony naparem z kawy, który możesz dodatkowo wzbogacić odrobiną likieru np. migdałowego.

Sam biszkopt można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Jedną warstwę biszkoptu można posmarować odrobiną dżemu z czarnej porzeczki lub maliny.

Krem z nutellą jest słodki, czekoladowy i leciutki jak chmurka.

Czekolada z masłem orzechowym smakuje genialnie i świetnie do siebie pasuje. Połączenie tych dwóch warstw to hit.

REKLAMA:

Ciasto po schłodzeniu w lodówce daje się ładnie pokroić na kawałeczki.

Przepis na to ciasto będzie doskonałe dla fanów czekolady i ciast z kremem.

Gorąco polecam wypróbować na zbliżające się święta lub spotkania rodzinne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK Z BUDYNIEM

CIASTO PALCE LIZAĆ

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

REKLAMA:
ciasto

CIASTO SUŁTANA

SKŁADNIKI:

KAKAOWY BISZKOPT

  • 6 jajek o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 pełnych łyżek kremu czekoladowego np. Nutella
  • 2 łyżeczki żelatyny

KREM ORZECHOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 2 x śmietan – fix

NASĄCZENIE

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z kawy wymieszanego z łyżeczką cukru

DODATKOWO

  • 2 łyżki kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

* 1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia do miseczki i odstawiamy na bok.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy lub mieszamy łyżką tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części.

Żelatynę zalewamy 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia (ok. 5 minut). Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Chwilkę mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz powoli wlewamy żelatynę.

Na dnie formy układamy jeden blat ciasta, który nasączamy. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta (lekko nasączamy).

Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Pod koniec po kolei dodajemy śmietan – fix, masło orzechowe oraz przesiany cukier puder. Wykładamy na blat ciasta i możemy wykonać fale specjalną skrobką cukierniczą lub widelcem. Gotowe wkładamy na całą noc do lodówki i przechowujemy pod przykryciem w chłodnym miejscu.

ZOBACZ: PRZEPISY NA CIASTA Z KREMEM

ciasto sułtana

Dołącz do dyskusji

  1. Dzien dobry.
    Czy pieczemy w piecu gora- dol czy termoobieg? Pozdrawiam

    1. Góra – dół :)

  2. Dzień dobry. Co można dać w zamian za masło orzechowe?

    1. Możesz zostawić samą śmietankę lub dodać mascarpone :)

  3. Lubie piec serowce, jabkowca, marchwiaka, metrowca są pyszne ciasta😊😊😊😊

  4. Co zamiast nutelli?

    1. Można dzień wcześniej wymieszać z gorącą śmietanką 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej czekolady.Mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ubijać do uzyskania sztywnego kremu i na koniec dodać odrobinę żelatyny lub śmietan – fix.

  5. Dzień dobry, czy do warstwy orzechowej można zamiast śmietan-fix dodać też żelatynę tak jak w warstwie z nutellą?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij