Wiosenne ciasto szpinakowe pole z truskawkami. Warstwa ciasta szpinakowego, krem truskawkowy oraz zatopione borówki w galaretce. Leciutkie i mocno truskawkowe ciasto.
Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie daje soczysty zielony kolor. Ciasto jest wilgotne, niezbyt lekkie z nutką cytrynową.
Warstwa truskawkowa na bazie twarogu, mrożonych truskawek i galaretki jest leciutka i słodka. Mocno czuć smak truskawek, który idealnie pasuje do spodu szpinakowego.
Wierzch to truskawkowa galaretka z zatopionymi borówkami, które fajnie smakują i dają ciekawy efekt.
Ciasto szpinakowe pole z truskawkami jest idealne w wiosenny czas. Lekkie ciasto owocowe z pięknymi kolorami. Polecam wypróbować.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.
CIASTO SZPINAKOWE POLE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 3 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji
- 120 g szpinaku świeżego
SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
- 100 g borówek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
W
niewielkiej
ilości
oleju
rozdrabniamy
świeży
szpinak
(mrożony
rozmrażamy
i
odciskamy
z
nadmiaru
wody).
Jajka
miksujemy
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę.
Wlewamy
niewielkim
strumieniem
olej
cały
czas
miksując
na
niewielkich
obrotach
oraz
ekstrakt.
Dodajemy
w
kilku
niedużych
porcjach
suche
składniki
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Na
koniec
łączymy
ze
szpinakiem.
Formę
o
wym.
24
x24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika
do
180
C
i
pieczemy
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy,
studzimy
i
wyrównujemy
wierzch
ciasta.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
lekkiego
stężenia.
Truskawki
wkładamy
do
rondelka
z
2
łyżkami
wody
i
gotujemy
przez
około
5
min.
Studzimy
i
miksujemy.
Twaróg
miksujemy
z
przesianym
cukrem
pudrem.
Dodajemy
zmiksowane
truskawki
oraz
ok.
200
ml
płynnej,
ale
ostudzonej
galaretki.
Jeśli
krem
będzie
zbyt
mocno
płynny
wkładamy
do
lodówki,
aż
do
lekkiego
stężenia
i
wykładamy
na
ciasto
szpinakowe.
Układamy
na
wierzchu
borówki
i
wkładamy
na
30
min
do
lodówki.
Następnie
wylewamy
pozostałą
tężejącą
galaretkę.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Dzień dobry.
Czy na pewno w przepisie jest podana właściwa ilość wody do rozpuszczenia galaretek? Wczoraj zrobiłam to ciasto. Dałam o 100 ml mniej wody, masa przed wyłożeniem na ciasto spędziła 3 godziny w lodówce a i tak po wylaniu na ciasto spłynęła bokami na dno formy. W rezultacie jest teraz ledwo widoczna i po całej nocy w lodówce bardzo mało zwarta.
Prosze o wyjasnienie jak rozdrobnić szpinak – blenderem? Czy szpinak dodajemy surowy?
Najlepiej rozdrobnic w blenderze
Witam.
Czy masa serowa po stężeniu jest mocno zwarta? Chciałabym przygotować to ciasto na festyn rodzinny i zastanawiam się czy łatwo się je kroi i jest w miarę wytrzymałe?
Tak, jest zwarta