Ciasto tiramisu to połączenie ciasta czekoladowego z kremem mascarpone, biszkoptami i kakao. Cudowne, kremowe ciasto na każdą okazję.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne z nutką kawy, delikatne i puszyste.
Blat ciasta możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Krem z mascarpone świetnie pasuje do ciasta i nadaje lekkości całemu deserowi.
Biszkopty nasączony w naparze z kawy i lekko oprószamy kakao.
Jeśli nie przepadasz za kakao może być starta gorzka lub deserowa czekolada.
Jeśli lubisz możesz do nasączenia biszkoptów dołożyć odrobinę likieru kawowego.
Ciasto będzie idealne na imprezy, spotkania rodzinne lub święta.
Warto przygotować je dzień wcześniej, aby smaki miały czas się ze sobą „przegryźć”.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO TIRAMISU
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 80 ml oleju rzepakowego
- 60 ml naparu z kawy
- 2 łyżki kakao
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
- 120 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM MASCARPONE
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 1 śmietan – fix (opcjonalnie)
DODATKOWO
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów
- 2 – 3 łyżki kakao do oprószenia wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Do rondelka wlewamy olej, napar z kawy, przesiane kakao oraz wsypujemy 85 g cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Jajka miksujemy z 85 g cukru na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut), następnie wlewamy ostudzoną mieszaninę z kakao i chwilkę miksujemy na niskich obrotach. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i chwilkę miksujemy.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli góra wyrosła zbyt mocno można ją lekko wyrównać nożem
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz śmietan – fix (jeśli chcemy jeszcze bardziej ustabilizować krem). Krem wykładamy na ciasto czekoladowe.
Biszkopty chwilkę zanurzamy w kawie i układamy na warstwie kremu jeden obok drugiego. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem lekko oprószamy kakao.


