Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami

Luty 25, 2021 , 91855 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami to warstwowy deser, który będzie doskonały na przeróżne uroczystości i spotkania.

Ciasto na bazie puszystego, jasnego biszkoptu nasączonego odrobiną alkoholu. Pomiędzy frużelina wiśniowa nieco kwaśna dla przełamania smaków w cieście.

Krem czekoladowy z dużą ilością gorzkiej czekolady na bazie śmietanki kremówki jest leciutki i delikatny.

Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami to jeden z tych deserów, które większość polubi. Idealne połączenie czekolady i wiśni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto tortowe

CIASTO TORTOWE Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ:

  • 600 g wiśni, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki alkoholu np. wódki
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy suche składniki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną wkładamy do formy i nasączamy (wszystkie składniki na nasączenie mieszamy).
Wiśnie wkładamy do rondelka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Lekko podgrzewamy, następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy i wykładamy na biszkopt.
100 ml śmietanki wlewamy do rondelka, dodajemy kawałki czekolady i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia składników.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofalówce i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Ostudzoną, ale płynną czekoladę wykładamy do śmietanki i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Połowę wykładamy na wiśnie, przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Następnie pozostały krem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Ciasto tortowe
Ciasto tortowe

Komentarze

  • Odpowiedz Doris Marzec 27, 2021 at 00:35

    Torcik wyszedł świetnie, choć nie mam wprawy w pieczeniu. Wykonałam też druga wersję z biała czekoladą i malinami. Też pyszny. Miałam jednak problem z malinami i konsystencją warstwy owocowej, były zbyt rzadkie.

  • Odpowiedz Bogda Marzec 21, 2021 at 17:59

    Ciasto pyszne, następnym razem wypróbuję wersję z biała czekoladą i malinami.

  • Odpowiedz Maria Marzec 12, 2021 at 07:05

    Czy jeśli użyję śmietany 36% to zmieni to konsystencję kremu ?

    • Odpowiedz aneta Marzec 12, 2021 at 13:12

      wtedy mozesz pominąć żelatyne

  • Odpowiedz magda Marzec 5, 2021 at 09:42

    Czy musimy ciasto nasączać z wódką?

    • Odpowiedz aneta Marzec 5, 2021 at 16:26

      nie jest to konieczne

  • Odpowiedz Angelika Marzec 2, 2021 at 22:28

    jakie mają być wiśnie? mrożone czy rozmrożone?

    • Odpowiedz aneta Marzec 5, 2021 at 16:28

      nie ma to znaczenia :)

    1 2

    Dodaj komentarz