Znajdź swój przepis

Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami

25 lutego, 2021

Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami to warstwowy deser, który będzie doskonały na przeróżne uroczystości i spotkania.

Ciasto na bazie puszystego, jasnego biszkoptu nasączonego odrobiną alkoholu. Pomiędzy frużelina wiśniowa nieco kwaśna dla przełamania smaków w cieście.

Krem czekoladowy z dużą ilością gorzkiej czekolady na bazie śmietanki kremówki jest leciutki i delikatny.

Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami to jeden z tych deserów, które większość polubi. Idealne połączenie czekolady i wiśni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto tortowe

CIASTO TORTOWE Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ:

  • 600 g wiśni, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki alkoholu np. wódki
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy suche składniki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną wkładamy do formy i nasączamy (wszystkie składniki na nasączenie mieszamy).
Wiśnie wkładamy do rondelka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Lekko podgrzewamy, następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy i wykładamy na biszkopt.
100 ml śmietanki wlewamy do rondelka, dodajemy kawałki czekolady i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia składników.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofalówce i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Ostudzoną, ale płynną czekoladę wykładamy do śmietanki i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Połowę wykładamy na wiśnie, przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Następnie pozostały krem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Ciasto tortowe Ciasto tortowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy na górze jest kakao

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  2. Czy dżem wisniowy zamiast fruzeliny będzie dobry.? Pozdrawiam.

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Czy on jest czymś posypany?

  4. Torcik wyszedł świetnie, choć nie mam wprawy w pieczeniu. Wykonałam też druga wersję z biała czekoladą i malinami. Też pyszny. Miałam jednak problem z malinami i konsystencją warstwy owocowej, były zbyt rzadkie.

  5. Ciasto pyszne, następnym razem wypróbuję wersję z biała czekoladą i malinami.

  6. Czy jeśli użyję śmietany 36% to zmieni to konsystencję kremu ?

    1. aneta Autor says:

      wtedy mozesz pominąć żelatyne

  7. Czy musimy ciasto nasączać z wódką?

    1. aneta Autor says:

      nie jest to konieczne

  8. Angelika says:

    jakie mają być wiśnie? mrożone czy rozmrożone?

    1. aneta Autor says:

      nie ma to znaczenia :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x