Lekkie ciasto tortowe z makiem, powidłami śliwkowymi i przełożone kremem śmietankowym. Przepyszna propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.
Spód to puszysty biszkopt, który możesz delikatnie nasączyć np. wodą z cytryną lub mocnym naparem z herbaty. Następnie warstwa śliwkowych powideł oraz warstwa biszkoptu makowego.
Całość przełożona lekkim jak chmurka kremem śmietankowym z mascarpone i przykryta podprażonymi na patelni chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Ciasto tortowe z makiem to lekki deser, który wykonasz pomimo kilku warstw bardzo szybko. Idealnie sprawdzi się na święta i okazje rodzinne. Smaki są delikatne, a całość nie przesłodzona.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem i makowce.
CIASTO TORTOWE Z MAKIEM
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki maku, ziarenka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka mleka, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
- ok. 100 g płatków migdałowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
sztywna.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
łyżki
lub
szpatułki
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
suche
składniki
i
bardzo
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Białka
na
biszkopt
makowy
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Następnie
dodajemy
mak
i
mieszamy.
Białka
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta.
Następnie
delikatnie
łączymy
z
suchymi
składnikami
w
kilku
porcjach
oraz
dodajemy
olej
i
mleko.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia.
Biszkopt
smarujemy
powidłami.
Śmietankę
oraz
mascarpone
ubijamy
razem
na
gęsty
krem.
Na
koniec
łączymy
z
przesianym
cukrem
pudrem.
Połowę
kremu
wykładamy
na
powidła,
następnie
przykrywamy
biszkoptem
makowym
i
ostatnią
częścią
kremu.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
cała
noc.
Przed
podaniem
prażymy
na
suchej
patelni
migdały
i
obsypujemy
wierzch
ciasta.
Komentarze
Czym moge zastapic migdaly? Byle nie wiorkami kokosowymi ????
możesz np. posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą