Lekkie ciasto tortowe z makiem, powidłami śliwkowymi i przełożone kremem śmietankowym. Przepyszna propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.
Spód to puszysty biszkopt, który możesz delikatnie nasączyć np. wodą z cytryną lub mocnym naparem z herbaty. Następnie warstwa śliwkowych powideł oraz warstwa biszkoptu makowego.
Całość przełożona lekkim jak chmurka kremem śmietankowym z mascarpone i przykryta podprażonymi na patelni chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Ciasto tortowe z makiem to lekki deser, który wykonasz pomimo kilku warstw bardzo szybko. Idealnie sprawdzi się na święta i okazje rodzinne. Smaki są delikatne, a całość nie przesłodzona.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem i makowce.
CIASTO TORTOWE Z MAKIEM
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki maku, ziarenka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka mleka, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
- ok. 100 g płatków migdałowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i sztywna. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka na biszkopt makowy powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Następnie dodajemy mak i mieszamy. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Następnie delikatnie łączymy z suchymi składnikami w kilku porcjach oraz dodajemy olej i mleko. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Biszkopt smarujemy powidłami. Śmietankę oraz mascarpone ubijamy razem na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Połowę kremu wykładamy na powidła, następnie przykrywamy biszkoptem makowym i ostatnią częścią kremu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub cała noc. Przed podaniem prażymy na suchej patelni migdały i obsypujemy wierzch ciasta.

Jakie to jest pyszne!!! Dziękuję za przepis. Zagości u mnie na stałe
Bardzo się cieszę :) Dziękuję :)
Czy so biszkoptu z makiem nie dodawać żoltek??
Tak, nie dodajemy :)
Czym moge zastapic migdaly? Byle nie wiorkami kokosowymi ????
możesz np. posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą :)
Mam pytanie moje dzieci nie lubią migdałów. Czy można je zastopić czymś innym ?
Tak, np wiórkami kokosowymi :)
Dziękuje za kolejny udany i wspaniały wypiek . Goście zachwyceni . Zrobiłam mały błąd dała troszkę mniej masy z mascarpone i wyszła dosyć cienka ale tak to wszystko ok :) pozdrawiam
Dziękuję :)
Bardzo dziękuję za przepis ????. Kolejny udany pyszny wypiek .????????. Goście pod wrażeniem ????????❤️. Myślę że jutro na jednym kawałku się nie skończy . ???????? Pozdrawiam ????
Czy ten mak wcześniej sparzamy?
Nie trzeba :)
W opisie składania ciasta jest chyba błąd. Na wierzchu widzę masę i płatki migdałów, a nie biszkopt. Pozdrawiam
Już poprawiłam :)