Ciasto truskawkowa chmurka na kruchym cieście z truskawkami w galaretce, kremem śmietankowym i bezą. Przepyszne letnie ciasto.
Ciasto będzie idealne na przeróżne okazje od świąt, urodzin lub imprez.
Cudowne, niesamowicie pyszne i warstwy, które się ze sobą przenikają smakiem.
Kruchy spód to świetna baza ciasta, ale jeśli akurat nie masz chęci na pieczenie zastąp ją herbatnikami położonymi w całości na blaszkę lub zmiel je i połącz z roztopionym masłem.
Warstwa truskawkowa to proste połączenie: galareta i zatopione w niej owoce.
Warstwa kremu jest delikatna, lekka i stanowi przepyszny wstęp do kolejnej warstwy mocno słodkiej.
Beza jest chrupiącą i piankowa w środku, czyli tak jak powinna być.
Przed pieczeniem warstwę bezową możesz obsypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CISTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

CIASTO TRUSKAWKOWA CHMURKA
SKŁADNIKI:
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 3 galaretki truskawkowe
- 1 l gorącej wody
- ok. 550 – 600 g truskawek
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 zimnych żółtek
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
WARSTWA BEZOWA
- 6 białek o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do lekkiego stężenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Wysypujemy na dno formy i dociskamy, aby powstała równa powierzchnia. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 18 – 20 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygnięcia.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta masa.
Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia tworząc fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140ºC i od razu po zamknięciu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zostawiamy bezę w wyłączonym piekarniku na ok. 1 godzinę i dopiero lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek. Kroimy na kawałki i wykładamy na ciasto kruche. Tężejącą galaretkę wykładamy na truskawki. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki, aż do ścięcia galaretki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę. Dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na warstwę galaretki i przykrywamy warstwą bezy.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Bezę można przechowywać w piekarniku i wyłożyć na wierzch dopiero przed podaniem, będzie wtedy chrupiąca.
Bezę również można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku.


