Ciasto twarogowe z jabłkami to pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem białego sera. Szybkie w przygotowaniu i puszyste ciasto w kilka minut.
Ciasto ma przepyszny twarogowy posmak, który w połączeniu z owocami daje cudowny efekt.
Na wierzch można dodać jabłka, gruszki, borówki lub maliny.
Owoce nie powinny być zbyt wodniste, aby podczas pieczenia nie puściły zbyt dużo soku i nie powstał zakalec.
Ciasto długo zachowuje swoją świeżość i wilgotność.
Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem lub oblać lekko cytrynowym lukrem.
Przepyszne, delikatne i puszyste ciasto.
Idealne na przeróżne okazje od niedzielnych obiadów po imprezy lub urodziny.
Ciasto można przygotować również w formie muffinek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

CIASTO TWAROGOWE
SKŁADNIKI:
- 200 g twarogu typu klinek
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 170 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny i skórka otarta z cytryny
- 150 g mąki tortowej
- 40 g budyniu w proszku waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jabłka lub inne owoce na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Formę okrągłą o wymiarach 23 – 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Twaróg delikatnie rozdrabiamy widelcem i odstawiamy na bok. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę lub używamy innych owoców.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli olej, sok oraz skórkę z cytryny. Dodajemy twaróg i chwilkę miksujemy.
Wprost do masy przesiewamy mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Delikatnie miksujemy tylko do połączenia (nie dłużej). Ciasto wykładamy do formy i na wierzchu układamy kawałki jabłek (można lekko wcisnąć do środka).
Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem.


Świetny przepis! Ciasto piekłam już kilka razy, zawsze się udaje. Wszystkim smakuje. Polecam!
Dziękuję :)
Czy piekarnik ma być nagrzany przed włożeniem ciasta?
Tak :)