Znajdź swój przepis

Ciasto twarogowe

30 stycznia, 2025

Ciasto twarogowe z jabłkami to pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem białego sera. Szybkie w przygotowaniu i puszyste ciasto w kilka minut.

Ciasto ma przepyszny twarogowy posmak, który w połączeniu z owocami daje cudowny efekt.

Na wierzch można dodać jabłka, gruszki, borówki lub maliny.

Owoce nie powinny być zbyt wodniste, aby podczas pieczenia nie puściły zbyt dużo soku i nie powstał zakalec.

Ciasto długo zachowuje swoją świeżość i wilgotność.

REKLAMA:

Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem lub oblać lekko cytrynowym lukrem.

Przepyszne, delikatne i puszyste ciasto.

Idealne na przeróżne okazje od niedzielnych obiadów po imprezy lub urodziny.

Ciasto można przygotować również w formie muffinek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

CIASTO KAJMAKOWA CHMURKA

REKLAMA:

CIASTO GARGAMEL

ciasto twarogowe z jabłkami

CIASTO TWAROGOWE

SKŁADNIKI:

  • 200 g twarogu typu klinek
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny i skórka otarta z cytryny
  • 150 g mąki tortowej
  • 40 g budyniu w proszku waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka lub inne owoce na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

Formę okrągłą o wymiarach 23 – 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Twaróg delikatnie rozdrabiamy widelcem i odstawiamy na bok. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę lub używamy innych owoców.

Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli olej, sok oraz skórkę z cytryny. Dodajemy twaróg i chwilkę miksujemy.

Wprost do masy przesiewamy mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Delikatnie miksujemy tylko do połączenia (nie dłużej). Ciasto wykładamy do formy i na wierzchu układamy kawałki jabłek (można lekko wcisnąć do środka).

Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem.

ciasto
ciasto twarogowe  z jabłkami

Dołącz do dyskusji

  1. Świetny przepis! Ciasto piekłam już kilka razy, zawsze się udaje. Wszystkim smakuje. Polecam!

  2. Czy piekarnik ma być nagrzany przed włożeniem ciasta?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij