Ciasto twarogowe z truskawkami to pyszny wypiek z owocami. Wilgotne i treściwe ciasto z dodatkiem twarogu i oleju.
Twarogu do ciasta możesz użyć tłustego lub półtłustego. Możesz go lekko zmielić blenderem lub rozdrobnić widelcem.
Ciasto jest pyszne, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. W sezonie na owoce truskawki możesz zastąpić malinami, borówkami lub jagodami.
Jeśli lubisz słodziutkie ciasta wierzch polej lukrem z nutką cytryny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MUFFINKI CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

CIASTO TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
- 250 – 300 g truskawek
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
- 250 g twarogu np. półtłustego
- 180 g mąki tortowej
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
* 1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę okrągłą o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki można lekko posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszką manną.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 8 – 10 minut.
Następnie wlewamy olej oraz dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Dodajemy rozdrobniony twaróg i ponownie miksujemy. Wprost do masy przesiewamy mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i układamy na wierzchu truskawki.
Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

