Znajdź swój przepis

Ciasto twarogowe z truskawkami

7 maja, 2025

Ciasto twarogowe z truskawkami to pyszny wypiek z owocami. Wilgotne i treściwe ciasto z dodatkiem twarogu i oleju.

Twarogu do ciasta możesz użyć tłustego lub półtłustego. Możesz go lekko zmielić blenderem lub rozdrobnić widelcem.

Ciasto jest pyszne, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. W sezonie na owoce truskawki możesz zastąpić malinami, borówkami lub jagodami.

Jeśli lubisz słodziutkie ciasta wierzch polej lukrem z nutką cytryny.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CIASTO TWAROGOWE Z JABŁKAMI

TWAROGOWE MUFFINKI BANANOWE

MUFFINKI CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

ciasto twarogowe

CIASTO TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 – 300 g truskawek
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
  • 250 g twarogu np. półtłustego
  • 180 g mąki tortowej
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

* 1 szklanka ma pojemność 250 ml.

REKLAMA:

Formę okrągłą o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki można lekko posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszką manną.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.

Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 8 – 10 minut.

Następnie wlewamy olej oraz dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Dodajemy rozdrobniony twaróg i ponownie miksujemy. Wprost do masy przesiewamy mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i układamy na wierzchu truskawki.

Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

ciasto twarogowe
ciasto twarogowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij