Znajdź swój przepis

Ciasto twix bez pieczenia

5 lutego, 2025

Ciasto twix bez pieczenia na biszkoptach inspirowany słynnym batonikiem. Błyskawiczny i prosty przepis do przygotowania.

Ciasto jest przepyszne, słodziutkie z warstwami, które świetnie się ze sobą przenikają.

Biszkopty podłużne możesz zastąpić okrągłymi lub upiec lekki biszkopt i nasączyć go delikatnie kawą.

Masę kajmakową możesz przygotować samodzielnie wystarczy puszkę mleka skondensowanego (słodzonego) gotować w garnuszku z wodą przez ok. 2 godziny.

Krem to leciutkie połączenie śmietanki i mascarpone z odrobiną kajmaku.

REKLAMA:

Świetnie równoważy smak słodkiej warstwy na górze z masy kajmakowej.

Wierzch to polewa czekoladowa i startą czekolada na tarce o drobnych oczkach.

Całość tworzy cudowne, smaczne połączenie idealne na imprezy, szybki deser lub święta.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE BOUNTY

KAJMAKOWA CHMURKA

CIASTO MORZE CZARNE

REKLAMA:
ciasto twix

CIASTO TWIX BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

  • 2 x opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 1 puszka kajmaku ok. 400 g
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka kajmaku
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki zimnej wody

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO

  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  • ok. 50 g startej czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią.

Na dnie układamy obok siebie podłużne biszkopty lekko nasączone w kawie.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 2 – 3 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy kajmak, przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę lub dodajemy śmietan – fix.

Krem wykładamy na biszkopty i układamy na wierzchu kolejną warstwę biszkoptów zatopionych chwilkę w kawie.

Wierzch równomiernie smarujemy kajmakiem. Śmietankę na polewę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem możemy obsypać wierzch startą czekoladą.

ciasto twix
twix
ciasto twix bez pieczenia

Dołącz do dyskusji

  1. Cześć, ile kajmaku dodajemy do kremu? Czy to jest ta jedna łyżka, a reszta smarujemy wierzch biszkoptów? Dziękuję

    1. Hej, dokładnie :)

    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij