Znajdź swój przepis

Ciasto ucierane z mascarpone

22 lipca, 2019

Ciasto ucierane z mascarpone i truskawkami. Wilgotne, puszyste ciasto z owocami sezonowymi.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i przygotujesz je na kilka chwil przez przyjściem gości. Najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze lekko ciepłe z kubkiem mleka.

Składniki na ciasto muszą być w tej samej temperaturze, w innym wypadku może być zakalec.

Nie miksujemy zbyt długo po dodaniu składników, a jedynie do połączenia.

REKLAMA:

Ciasto ucierane z mascarpone i truskawkami to przepyszne, wilgotne i zarazem bardzo proste ciasto, które uwielbiam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.

Ciasto ucierane z mascarpone

CIASTO UCIERANE Z MASCARPONE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 225 g masła, temp. pokojowa
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g serka mascarpone, temp. pokojowa
  • 4 jajka, duże
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 300 truskawek, świeżych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i solą. Do dużej miseczki przekładamy miękkie masło razem z cukrem i miksujemy przez około 5 minut. W oddzielnej miseczce przez chwilę miksujemy jajka z ekstraktem z wanilii. Następnie wlewamy do masła i miksujemy tylko do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy suche składniki, następnie serek mascarpone. Wykładamy do formy i układamy kawałki truskawek rozcięciem ku górze. Pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika na 15 minut, następnie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto ucierane z mascarpone Ciasto ucierane z mascarpone

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto przepyszne, zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego za każdym razem w części środkowej ciasta od dołu robi się delikatny zakalec, nadmienię, że wszystkie składniki wystawiam z lodówki na całą noc, piekę 60 minut, po wyłączeniu piekarnika robię małą szczelinę, szerzej na około 10 cm otwieram po 15 minutach, miksuję jak w przepisie do połączenia składników 🤔

    1. Może trzeba jeszcze lekko dopiec :)

    2. Dziękuję, następnym razem spróbuję 5 minut dłużej 😊

  2. pausmaus says:

    Jedno z lepszych ciast ucieranych jakie robiłam. Na drugi dzień NIE robi się twarde i zbite. Polecam :)

  3. Konesso P. says:

    Najlepsza klasyka!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij