Ciasto ucierane z mascarpone i truskawkami. Wilgotne, puszyste ciasto z owocami sezonowymi.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i przygotujesz je na kilka chwil przez przyjściem gości. Najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze lekko ciepłe z kubkiem mleka.
Składniki na ciasto muszą być w tej samej temperaturze, w innym wypadku może być zakalec.
Nie miksujemy zbyt długo po dodaniu składników, a jedynie do połączenia.
Ciasto ucierane z mascarpone i truskawkami to przepyszne, wilgotne i zarazem bardzo proste ciasto, które uwielbiam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.
CIASTO UCIERANE Z MASCARPONE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 225 g masła, temp. pokojowa
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g serka mascarpone, temp. pokojowa
- 4 jajka, duże
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 300 truskawek, świeżych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i solą. Do dużej miseczki przekładamy miękkie masło razem z cukrem i miksujemy przez około 5 minut. W oddzielnej miseczce przez chwilę miksujemy jajka z ekstraktem z wanilii. Następnie wlewamy do masła i miksujemy tylko do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy suche składniki, następnie serek mascarpone. Wykładamy do formy i układamy kawałki truskawek rozcięciem ku górze. Pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika na 15 minut, następnie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto przepyszne, zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego za każdym razem w części środkowej ciasta od dołu robi się delikatny zakalec, nadmienię, że wszystkie składniki wystawiam z lodówki na całą noc, piekę 60 minut, po wyłączeniu piekarnika robię małą szczelinę, szerzej na około 10 cm otwieram po 15 minutach, miksuję jak w przepisie do połączenia składników 🤔
Może trzeba jeszcze lekko dopiec :)
Dziękuję, następnym razem spróbuję 5 minut dłużej 😊
Jedno z lepszych ciast ucieranych jakie robiłam. Na drugi dzień NIE robi się twarde i zbite. Polecam :)
Najlepsza klasyka!