Typowo jesienne ciasto wiewiórka z dużą ilością jabłek, żurawiny, czekolady i orzechów. Wilgotne, intensywne w smaku o cudownym zapachu cynamonu.
Ciasto z małą ilością tłuszczu, dzięki dodaniu jabłek jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Bardzo prosty przepis do przygotowania dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast. Suche składniki wystarczy wymieszać z mokrymi.
Ciasto wiewiórka jest niesamowicie bogate w smaku, dzięki połączeniu bakalii i czekolady.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO WIEWIÓRKA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 150 g żurawiny suszonej
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 5 jabłek
- 70 g masła, roztopionego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
sodą,
przyprawą
do
piernika
i
cynamonem
do
miseczki.
Żurawinę
zalewamy
gorącą
wodą
i
odstawiamy
na
5
min.
Po
tym
czasie
odsączamy
z
nadmiaru
wody.
Jabłka
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach
i
mieszamy
z
orzechami,
czekoladą
i
żurawiną.
Jajka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
z
cukrami
na
jasną
i
puszystą
masę
(powinna
potroić
swoją
objętość).
Następnie
dodajemy
niewielkim
strumieniem
roztopione
i
ostudzone
masło.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
w
kilku
porcjach
suche
składniki.
Na
koniec
dodajemy
mokre
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
ok.
1
godz.
do
suchego
patyczka.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem.