Znajdź swój przepis

Ciasto wiśnia z kawą

24 września, 2020

Ciasto wiśnia z kawą inką na kakaowym biszkopcie i przełożona maślanymi herbatnikami. Mocno czekoladowe ciasto o wyrazistym smaku i pysznych kremach z soczystymi wiśniami.

Ciasto na leciutki biszkopcie kakaowym nasączonym mocną herbatą w wersji dla dorosłych z odrobiną alkoholu. Następnie mocno czekoladowy i intensywny krem czekoladowy z wiśniami w środku. Pomiędzy warstwami maślane herbatniki oraz krem na bazie śmietanki i kawy inki.

Ciasto wiśnia z kawą będzie idealne dla fanów intensywnych smaków. Połączenie czekolady, wiśni i kremu kawowego jest przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto wiśnia z kawą

CIASTO WIŚNIA Z KAWĄ

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 g wiśni, mrożonych lub świeżych

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kawy zbożowej np Inka
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie herbatników maślanych, duże
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub alkoholu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i lekko nasączamy herbatą z cukrem i ewentualnie alkoholem.
Mrożone wiśnie rozmrażamy i odsączamy z soku. 200 ml śmietanki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Pozostałą kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier pudrem oraz dodajemy ostudzoną czekoladę i na najmniejszych obrotach miksujemy do połączenia. Na koniec łączymy z wiśniami i mieszamy. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy herbatnikami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz kawę inkę (proszek). Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na herbatniki i robimy falę widelcem lub odpowiednią cukierniczą packą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto wiśnia z kawą Ciasto wiśnia z kawą

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. aneta Autor says:

    tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x