Znajdź swój przepis

Ciasto włoszka

21 marca, 2025

Ciasto włoszka to połączenie biszkoptu kakaowego z kremem budyniowym, biszkoptami i warstwą kajmaku. Cudowne, słodkie i idealne na każdą okazję.

Biszkopt kakaowy lekko nasączamy kawą lub w wersji dla dzieci kawą zbożową.

Spód jest leciutki, puszysty i świetnie pasuje pod krem budyniowy.

Warstwa kremu to klasyczne połączenie masła z budyniem. Idealny, kremowy i słodziutki krem.

Biszkopty okrągłe możesz zastąpić podłużnymi lub herbatnikami.

REKLAMA:

Wierzch to warstwa słodkiego kajmaku z prażonymi płatkami migdałowymi.

Ciasto możesz przygotować na przeróżne okazje.

Idealne na święta, urodziny lub imprezy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

CIASTO CYNAMONKA

REKLAMA:
ciasto-włoszka

CIASTO WŁOSZKA

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

KREM BUDYNIOWY

  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 600 ml mleka
  • 4 – 5 łyżek cukru
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

NASĄCZENIE

  • 1/3 szklanki mocnego naparu z kawy + 1 łyżeczka cukru

DODATKOWO

  • opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  • 1 puszka kajmaku ok. 400 g
  • ok. 3/4 szklanki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawiamy na bok.

Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy lekko kawą z cukrem.

Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu wrzenia. W reszcie mleka mieszamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszając trzepaczką wlewamy powoli mieszaninę z mleka. Gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na biszkopt.

Okrągłe biszkopty lekko zanurzamy w naparze z kawy i układamy jeden obok drugiego.

Kajmak wkładamy do rondelka z gotującą wodą i podgrzewamy, aż zacznie być bardziej płynny. Wyjmujemy zostawiamy do ostygnięcia, następnie wykładamy na biszkopty i równomiernie smarujemy. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem na suchej patelni prażymy płatki migdałowe do uzyskania złotego koloru. Studzimy i wykładamy na wierzch ciasta.

ciasto-włoszka
ciasto-włoszka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij