Ciasto włoszka to połączenie biszkoptu kakaowego z kremem budyniowym, biszkoptami i warstwą kajmaku. Cudowne, słodkie i idealne na każdą okazję.
Biszkopt kakaowy lekko nasączamy kawą lub w wersji dla dzieci kawą zbożową.
Spód jest leciutki, puszysty i świetnie pasuje pod krem budyniowy.
Warstwa kremu to klasyczne połączenie masła z budyniem. Idealny, kremowy i słodziutki krem.
Biszkopty okrągłe możesz zastąpić podłużnymi lub herbatnikami.
Wierzch to warstwa słodkiego kajmaku z prażonymi płatkami migdałowymi.
Ciasto możesz przygotować na przeróżne okazje.
Idealne na święta, urodziny lub imprezy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

CIASTO WŁOSZKA
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 600 ml mleka
- 4 – 5 łyżek cukru
- 40 g budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
NASĄCZENIE
- 1/3 szklanki mocnego naparu z kawy + 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO
- opakowanie biszkoptów okrągłych
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
- ok. 3/4 szklanki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawiamy na bok.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy lekko kawą z cukrem.
Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu wrzenia. W reszcie mleka mieszamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszając trzepaczką wlewamy powoli mieszaninę z mleka. Gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na biszkopt.
Okrągłe biszkopty lekko zanurzamy w naparze z kawy i układamy jeden obok drugiego.
Kajmak wkładamy do rondelka z gotującą wodą i podgrzewamy, aż zacznie być bardziej płynny. Wyjmujemy zostawiamy do ostygnięcia, następnie wykładamy na biszkopty i równomiernie smarujemy. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem na suchej patelni prażymy płatki migdałowe do uzyskania złotego koloru. Studzimy i wykładamy na wierzch ciasta.

