Ciasto z bananami oraz kremem na bazie serka śmietankowego i galaretki. Mocno bananowe, słodkie z nutą cytrynową. Gorzka czekolada połączoną z kremówką i polana na wierzch tworzy fajny kontrast z ciastem bananowym. Do ciasta dodajemy dosyć dużą ilość bananów przez co smak jest intensywny i ma cudowny aromat.
Krem jest bardzo prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Wystarczy połączyć serek śmietankowy z galaretką. Pyszny i szybki sposób na przełożenie ciasta. Smak jest śmietankowo-cytrynowy. Dodatkowo dodajemy plasterki banana, aby zaznaczyć w kremie jego smak.
Ciasto, aby nabrało w pełni smaku musi poleżeć kilka godzin w lodówce, a według mnie najlepiej smakuje następnego dnia.
Ciasto z bananami to propozycja dla osób, które uwielbiają banany i zarazem ciasta przekładane masą.
Ciasto z bananami w swojej strukturze nie należy do leciutkich, raczej jest dosyć ciężkie, ale krem go równoważy i nadaje lżejszej konsystencji. Polecam bo jest naprawdę smaczne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO Z BANANAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO BANANOWE:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 4 banany
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka, gorącego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml gorącej wody
- 1 banan, duży
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki herbaty, mocnej
- 50 ml rumu
- 1 łyżka cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Masło
chwilę
miksujemy
następnie
dodajemy
cukier
i
ponownie
miksujemy
na
tzw.
puch.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku.
Banany
rozdrabiamy
widelcem
lub
malakserem.
Do
gorącego
mleka
dodajemy
sodę,
która
powinna
znacznie
się
spienić.
Do
masła
dodajemy
cały
czas
miksując
naprzemiennie
suche
składniki,
banany
oraz
sodę.
Formę
o
wym.
18×29
cm
lub
lekko
większą
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
ok.
35-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Ciasto
wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
przekrawamy
na
dwie
części.
Galaretki
rozpuszczamy
w
500
ml
gorącej
wody
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Następnie
wkładamy
do
lodówki
do
lekkiego
stężenia.
Serek
kremowy
chwilę
miksujemy
następnie
cały
czas
miksując
powoli
wlewamy
galaretkę.
Powstałą
masę
wkładamy
na
chwilę
do
lodówki
(masa
dosyć
szybko
tężeje).
Jeden
blat
ciastka
układamy
w
formie
i
nasączamy
ponczem.
Wykładamy
połowę
mocno
tężejącej
masy
i
układamy
plasterki
banana,
wylewamy
pozostałą
część.
Przykrywamy
drugim
blatem
i
nasączamy.
Ciasto
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
czekoladę
i
mieszamy
do
jej
rozpuszczenia.
Wylewamy
równomiernie
na
ciasto
i
zostawiamy
do
stężenia.
Komentarze
dzisiaj zrobilam, dla kogos kto uwielbia banany wysmienite ciasto, robi sie do tego bardzo latwo!
witam czy chodzi o serek kanapkowy smietankowy czy homogenizowany
Taki kanapkowy smietankowy
Witam mam pytanie czy serek może być maskarpone?
polecam Ci wykonać na zwykłym śmietankowym
Mam jeszcze takie pytanie, to mleko z sodą ma być wystudzone później zanim się je doda do ciasta?
moje bylo lekko cieple
Dziękuję za odpowiedź
Wygląda smakowicie
Ładny kolor tego samego ciasta bananowego wychodzi.
Hmm „Do gorącego mleka dodajemy, która powinna znacznie się spienić.” co dodajemy?
juz poprawione