Znajdź swój przepis

Ciasto z bananami

26 listopada, 2015

Ciasto z bananami oraz kremem na bazie serka śmietankowego i galaretki. Mocno bananowe, słodkie z nutą cytrynową. Gorzka czekolada połączoną z kremówką i polana na wierzch tworzy fajny kontrast z ciastem bananowym. Do ciasta dodajemy dosyć dużą ilość bananów przez co smak jest intensywny i ma cudowny aromat.

Krem jest bardzo prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Wystarczy połączyć serek śmietankowy z galaretką. Pyszny i szybki sposób na przełożenie ciasta. Smak jest śmietankowo-cytrynowy. Dodatkowo dodajemy plasterki banana, aby zaznaczyć w kremie jego smak.

Ciasto, aby nabrało w pełni smaku musi poleżeć kilka godzin w lodówce, a według mnie najlepiej smakuje następnego dnia.

Ciasto z bananami to propozycja dla osób, które uwielbiają banany i zarazem ciasta przekładane masą.

Ciasto z bananami w swojej strukturze nie należy do leciutkich, raczej jest dosyć ciężkie, ale krem go równoważy i nadaje lżejszej konsystencji. Polecam bo jest naprawdę smaczne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto bananowe

CIASTO Z BANANAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO BANANOWE:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 banany
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka, gorącego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 banan, duży

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki herbaty, mocnej
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżka cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło chwilę miksujemy następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku. Banany rozdrabiamy widelcem lub malakserem. Do gorącego mleka dodajemy sodę, która powinna znacznie się spienić. Do masła dodajemy cały czas miksując naprzemiennie suche składniki, banany oraz sodę. Formę o wym. 18×29 cm lub lekko większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Serek kremowy chwilę miksujemy następnie cały czas miksując powoli wlewamy galaretkę. Powstałą masę wkładamy na chwilę do lodówki (masa dosyć szybko tężeje).
Jeden blat ciastka układamy w formie i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę mocno tężejącej masy i układamy plasterki banana, wylewamy pozostałą część. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wylewamy równomiernie na ciasto i zostawiamy do stężenia. ciasto bananoweciasto bananoweciasto bananowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. trudne to ciasto. w zasadzie wyszedł zakalec :(

  2. dzisiaj zrobilam, dla kogos kto uwielbia banany wysmienite ciasto, robi sie do tego bardzo latwo!

  3. witam czy chodzi o serek kanapkowy smietankowy czy homogenizowany

    1. Ilovebake says:

      Taki kanapkowy smietankowy :)

  4. Witam mam pytanie czy serek może być maskarpone?

    1. Ilovebake says:

      polecam Ci wykonać na zwykłym śmietankowym

  5. Mam jeszcze takie pytanie, to mleko z sodą ma być wystudzone później zanim się je doda do ciasta?

    1. moje bylo lekko cieple

    2. Dziękuję za odpowiedź ;)

  6. Wygląda smakowicie :) Ładny kolor tego samego ciasta bananowego wychodzi.

    Hmm „Do gorącego mleka dodajemy, która powinna znacznie się spienić.” co dodajemy? :P

    1. juz poprawione :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x