Wilgotne i treściwe ciasto z batami oraz warstwą kremu śmietankowego z orzechami włoskimi. Połączenie słodkiego ziemniaka w cieście jest przepyszne i nadaje większej wilgotności.
Niezwykle aromatyczne ciasto z batatami, które jest raczej z tych cięższych. Do tego leciutki i słodki krem śmietankowy dla kontrastu.
Bataty zupełnie nie są wyczuwalne w cieście, a nadają ładny kolor pomarańczowy.
Ciasto z batatami to ciekawa alternatywa dla ciasta marchewkowego, które go bardzo przypomina.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta ucierane.
CIASTO Z BATATAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 3 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 szklanka puree z ugotowanych batatów
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 200 g serka naturalnego śmietankowego np. z Piątnicy lub Philadelphia
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub skyr
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem, sodą, gałką i imbirem. Masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukier oraz wanilię i miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia. Następnie naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach śmietanę, puree z batatów oraz suche składniki (kończąc dodawanie na suchych składnikach.) Formę o wym. 12×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia przy lekko uchylonym piekarniku.
Serek mieszamy jogurtem i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy posiekanymi orzechami.