Ciasto z borówkami i mascarpone na pysznym cieście czekoladowym oraz kremem straciatella z dodatkiem kawałków czekolady.
Ciasto jest niezwykle wilgotne i mocno czekoladowe.
Cudownie smakuje w połączeniu z kremem na bazie serka mascarpone i startej deserowej czekolady.
Borówki na wierzchu doskonale pasują do czekolady i świetnie urozmaicają smak ciasta.
Przepyszne i rewelacyjne połączenie, które zachwyci niejedną osobę kochającą czekoladę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

CIASTO Z BORÓWKAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 200 g mąki tortowej
- 35 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml kefiru lub maślanki o temp. pokojowej
KREM MASCARPONE
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 100 g deserowej czekolady
DODATKOWO
- ok. 200 – 250 g borówek
- 1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę okrągłą o średnicy 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 – 7 minut na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia.
Wprost do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz wlewamy kefir lub maślankę. Krótko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Gotowe wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie ścinamy lekko wierzch, aby wyrównać ciasto.
Czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty i sztywny krem. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz dodajemy startą czekoladę. Wykładamy na ciasto czekoladowe i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy kakao i borówkami.










Ciasto hit, bardzo łatwe, zawsze wychodzi i zawsze pyszne. Od opublikowania przepisu piekę je już 6 raz, tym razem jako „tort” urodzinowy na życzenie córci :D
Super:) dziękuję za komentarz
Super polecam
Czy można, warto zrobić dzień przed imprezą? Chciałabym sobie ułatwić ale nie wiem czy efekt będzie taki sam jak w dniu smakowania ciasta?
Tak, można dzień wcześniej :)
Super przepis.Latwe do zrobienia ,ale bardzo smaczne..Podano doladne detale co czesto sa pomijane w przepisach. Dziekuje.
Dziękuję :)