Znajdź swój przepis

Ciasto z borówkami i mascarpone

11 lipca, 2025

Ciasto z borówkami i mascarpone na pysznym cieście czekoladowym oraz kremem straciatella z dodatkiem kawałków czekolady.

Ciasto jest niezwykle wilgotne i mocno czekoladowe.

Cudownie smakuje w połączeniu z kremem na bazie serka mascarpone i startej deserowej czekolady.

Borówki na wierzchu doskonale pasują do czekolady i świetnie urozmaicają smak ciasta.

Przepyszne i rewelacyjne połączenie, które zachwyci niejedną osobę kochającą czekoladę.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

ciasto z borówkami

CIASTO Z BORÓWKAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

REKLAMA:
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 200 g mąki tortowej
  • 35 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml kefiru lub maślanki o temp. pokojowej

KREM MASCARPONE

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g deserowej czekolady

DODATKOWO

  • ok. 200 – 250 g borówek
  • 1 łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę okrągłą o średnicy 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 – 7 minut na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia.

Wprost do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz wlewamy kefir lub maślankę. Krótko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Gotowe wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie ścinamy lekko wierzch, aby wyrównać ciasto.

Czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty i sztywny krem. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz dodajemy startą czekoladę. Wykładamy na ciasto czekoladowe i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy kakao i borówkami.

ciasto z borówkami
ciasto czekoladowe z borówkami
ciasto czekoladowe z borówkami

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto hit, bardzo łatwe, zawsze wychodzi i zawsze pyszne. Od opublikowania przepisu piekę je już 6 raz, tym razem jako „tort” urodzinowy na życzenie córci :D

    1. Super:) dziękuję za komentarz

  2. Super polecam

  3. Czy można, warto zrobić dzień przed imprezą? Chciałabym sobie ułatwić ale nie wiem czy efekt będzie taki sam jak w dniu smakowania ciasta?

    1. Tak, można dzień wcześniej :)

  4. Elizabeth says:

    Super przepis.Latwe do zrobienia ,ale bardzo smaczne..Podano doladne detale co czesto sa pomijane w przepisach. Dziekuje.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij