Ciasto z brzoskwiniami, które przygotujesz w błyskawicznym tempie. Puszyste, lekkie i słodkie z dodatkiem owoców sezonowych będzie idealne na letnie spotkania z rodziną lub znajomymi.
Ciasto jest dziecinnie proste w wykonaniu i nie musisz się martwić, że coś Ci nie wyjdzie. Mokre składniki miksujemy z suchymi i ciasto właściwie jest gotowe. Fajnie jeśli do ciasta użyjesz brzoskwiń już takich mocno dojrzałych wtedy puszczą sok i dodatkowo nawilżą ciasto. Brzoskwinie możesz dodać na wierzch lub do środka ciasta tutaj masz dwie opcje do wyboru. U mnie były na wierzchu i niestety jeszcze nie były mocno dojrzałe.
Ciasto z brzoskwiniami fajnie smakuje z kleksem np. śmietany wymieszanej z cukrem pudrem lub jogurtem.
Polecam w sezonie na brzoskwinie lub nektarynki. Ciasto jest proste, smaczne i proste w przygotowaniu. Czasami latem właśnie takiego przepisu szukamy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI (NEKTARYNKAMI)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- ok. 3-4 brzoskwiń lub nektarynek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej oraz mleko. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Brzoskwinie lub nektarynki kroimy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min. do tzw. suchego patyczka.


Robiłam, wyszło rewelacyjne.