Proste ciasto ucierane, którego struktura jest niezwykle delikatna i wilgotna. Doskonale pasuje do łączenia z przeróżnymi owocami sezonowymi. Krucha beza stanowi słodki akcent w cieście. Polecam dla osób, które nie czuja się pewnie w kuchni, ponieważ jest bardzo łatwe w wykonaniu. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 275 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek likieru jajecznego ( advocat )
DODATKOWO:
- 100 g cukru
- 2 białka
- szczypta mąki ziemniaczanej
- kilka kropel soku z cytryny
DODATKOWO:
- 300 g brzoskwiń
Brzoskwinie kroimy w niewielkie kawałki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy razem z solą oraz cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy naprzemiennie przesianą mąkę z likierem. Na koniec łączymy delikatnie z pokrojonymi brzoskwiniami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej o śr. 24-26 cm. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Na 10 min. przed końcem pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, aż masa stanie się lśniącą. Dodajemy szczyptę mąki ziemniaczanej oraz kilka kropel soku z cytryny, chwilę miksujemy. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie dowolnie masę bezową lub przekładamy do szprycy cukierniczej zakończonej tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy fantazyjne kształty. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 3 minuty w temp. 220 C do lekkiego zarumienienia. Smacznego.