Znajdź swój przepis

Ciasto z brzoskwiniami

20 czerwca, 2016

Ciasto z brzoskwiniami, które przygotujesz w błyskawicznym tempie. Puszyste, lekkie i słodkie z dodatkiem owoców sezonowych będzie idealne na letnie spotkania z rodziną lub znajomymi.

Ciasto jest dziecinnie proste w wykonaniu i nie musisz się martwić, że coś Ci nie wyjdzie. Mokre składniki miksujemy z suchymi i ciasto właściwie jest gotowe. Fajnie jeśli do ciasta użyjesz brzoskwiń już takich mocno dojrzałych wtedy puszczą sok i dodatkowo nawilżą ciasto. Brzoskwinie możesz dodać na wierzch lub do środka ciasta tutaj masz dwie opcje do wyboru. U mnie były na wierzchu i niestety jeszcze nie były mocno dojrzałe.

Ciasto z brzoskwiniami fajnie smakuje z kleksem np. śmietany wymieszanej z cukrem pudrem lub jogurtem.

Polecam w sezonie na brzoskwinie lub nektarynki. Ciasto jest proste, smaczne i proste w przygotowaniu. Czasami latem właśnie takiego przepisu szukamy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto z brzoskwiniami

CIASTO Z BRZOSKWINIAMI (NEKTARYNKAMI)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • ok. 3-4 brzoskwiń lub nektarynek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej oraz mleko. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Brzoskwinie lub nektarynki kroimy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min. do tzw. suchego patyczka.

ciasto z brzoskwiniami ciasto z brzoskwiniami ciasto z brzoskwiniami ciasto z brzoskwiniami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Robiłam, wyszło rewelacyjne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x