Ciasto z cukinii i orzechów to przepyszne, proste i zdrowe ciasto w kilka minut. Wilgotne, aromatyczne z orzechami laskowymi.
Ciasto nie wymaga użycia miksera. Po dodaniu składników jest gęste i dosyć ciężko je mieszać.
Natomiast dodatek startej cukinii i oleju sprawia, że jest wilgotne po upieczeniu.
Ciasto jest mocno orzechowe, lekko korzenne i dosyć słodkie.
Do środka możesz dodać ulubione dodatki np. suszoną żurawinę lub śliwki.
Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub lukrem z odrobiną soku z cytryny.
Przepyszny, prosty i zdrowy wypiek na przeróżne okazje.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
MUFFINKI CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

CIASTO Z CUKINII I ORZECHÓW
SKŁADNIKI:
- 180 g startej cukinii *
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 140 g cukru
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 180 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g zmielonych orzechów laskowych
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
*cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie odsączamy)
Formę okrągła o średnicy ok. 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boli można lekko posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na formę ok. 24 cm wystarczy zwiększyć składniki o 1/4.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Jajka mieszamy razem z cukrem, olejem i ekstraktem z wanilii. Wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy trzepaczką lub łyżką. Wprost do miseczki z mokrymi składnikami przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką tylko do połączenia. Na koniec dodajemy startą cukinię i ponownie mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane polewą czekoladową.

