Znajdź swój przepis

Ciasto z cukinii i orzechów

14 maja, 2025

Ciasto z cukinii i orzechów to przepyszne, proste i zdrowe ciasto w kilka minut. Wilgotne, aromatyczne z orzechami laskowymi.

Ciasto nie wymaga użycia miksera. Po dodaniu składników jest gęste i dosyć ciężko je mieszać.

Natomiast dodatek startej cukinii i oleju sprawia, że jest wilgotne po upieczeniu.

Ciasto jest mocno orzechowe, lekko korzenne i dosyć słodkie.

Do środka możesz dodać ulubione dodatki np. suszoną żurawinę lub śliwki.

REKLAMA:

Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub lukrem z odrobiną soku z cytryny.

Przepyszny, prosty i zdrowy wypiek na przeróżne okazje.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

MUFFINKI CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

ciasto z cukinii

CIASTO Z CUKINII I ORZECHÓW

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

  • 180 g startej cukinii *
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 140 g cukru
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 180 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

*cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie odsączamy)

Formę okrągła o średnicy ok. 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boli można lekko posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na formę ok. 24 cm wystarczy zwiększyć składniki o 1/4.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Jajka mieszamy razem z cukrem, olejem i ekstraktem z wanilii. Wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy trzepaczką lub łyżką. Wprost do miseczki z mokrymi składnikami przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką tylko do połączenia. Na koniec dodajemy startą cukinię i ponownie mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane polewą czekoladową.

ciasto z cukinii
ciasto z cukinii

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij