Znajdź swój przepis

Ciasto z cukinii i jabłek

13 września, 2017

Ciasto z cukinii i jabłek idealne na początek jesiennej aury. Słodkie, wilgotne z dużą ilością dodatków. Do przygotowania w kilka chwil.

Ciasto łączy w sobie słodycz oraz zdrowe składniki. Dodatek cukinii jest zupełnie nie wyczuwalny, fajnie wzbogaca smak i nadaje wilgotności.

Jabłka w połączeniu z cynamonem nadają cudownego aromatu i pięknie wypełniają cały dom jeszcze długo po pieczeniu.

Ciasto z cukinii i jabłek to nie tylko bardzo dobre ciasto, ale także łączenie zdrowych składników. Idealna ciasto dla dzieci, ale także dla wszystkich, którzy są na diecie.

W tym przepisie nie używasz miksera.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.

ciasto z cukinią

CIASTO Z CUKINII I JABŁEK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 85 g masła, zimnego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

DODATKOWO:

  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1 szklanka pokrojonych jabłek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Jabłka pokrojone w kosteczkę przekładamy do rondelka i dusimy przez około 5 minut, zostawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cynamonem. Dodajemy cukier oraz sól. W oddzielnej misce mieszamy razem olej, mleko, ekstrakt oraz jajka. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy cukinię (odsączoną z nadmiaru soku) oraz jabłka. Delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 20 x 10 cm. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 55-60 min. do tzw suchego patyczka.

ciasto z cukinią ciasto z cukinią ciasto z cukinią

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciekawe czy wyszłoby z mąką kokosową :) glutenu niestety nie trawię
    Wygląda pysznie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x