Znajdź swój przepis

Ciasto z czereśniami

30 czerwca, 2017

Ciasto z czereśniami z tego przepisu to jedno z najprostszych wypieków jakie można wykonać. Leciutkie, puszyste z dodatkiem owoców sezonowym. Latem takie przepisy są najlepsze.

Sekretem puszystości tego ciasta są dobrze ubite całe jajka z cukrem. Masa musi być jasna prawie biała oraz dosyć gęsta. Mikser powinien zostawiać na parę sekund na niej ślad. Trwa to około 10-15 min. w zależności od wielkości jajek.

Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, ale może być to np. olej kokosowy, orzechowy lub słonecznikowy.

Do ciasta możesz użyć właściwie dowolnych owoców np. jagód, malin, porzeczek lub truskawek. Większe owoce przekrawaj na mniejsze kawałeczki, aby nie zatopiły się w cieście.

Ciasto z czereśniami to wypiek na ostatnią chwilę, kiedy nie masz pomysłu, a chcesz upiec coś proste. Idealne do herbaty lub kawy. Zachowuje swoją świeżość nawet kilka dni.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z owocami.

ciasto ucierane z owocami

CIASTO Z CZEREŚNIAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego

DODATKOWO:

  • ok. 300 g czereśni
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy olej oraz dodajemy stopniowo suche składniki.
Formę o wym. 24×24 lub nieco mniejszą, wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i na wierzchu układamy czereśnie (pozbawione pestek). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka i zarumienienia skórki. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto ucierane z owocami ciasto ucierane z owocami ciasto ucierane z owocami ciasto ucierane z owocami ciasto ucierane z owocami ciasto ucierane z owocami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jak bardzo technologicznie niezbędny jest cukier w tym przepisie? O ile można zmniejszyć jego ilość?

    1. Ja bym nie zmniejszała bo będzie zbyt malo słodkie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x