Pyszne i zdrowe ciasto z daktylami, tartą marchewką i orzechami. Przepis bardzo szybki i prosty. Natomiast ciasto jest niesamowicie smaczne.
Ciasto z daktylami ma niesamowity smak dzięki dodaniu karmelu i prażonych orzechów włoskich.
Ciasto ma lekką konsystencję, puszyste i wilgotne. Czuć karmel i orzechy, natomiast marchewka zupełnie nie jest wyczuwalna. Kawałki daktyli w cieście nadają jeszcze większej słodyczy i podkręcają smak.
Gorzka czekolada nadaje wyrazistości i wzmacnia smak i aromat ciasta.
Ciasto z daktylami to rewelacyjny deser do wykonania dla dzieci, do pracy lub do przygotowania od zaraz dla gości. W jesienny czas idealnie pasuje do kubka herbaty lub kawy.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na babki.
CIASTO Z DAKTYLAMI
SKŁADNIKI NA KARMEL:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody, gorącej
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 3/4 szklani oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka marchewki, tartej
- 1 szklanka daktyli, pokrojonych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 25 g masła
- 25 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier i rozpuszczamy, aż zacznie być brązowy i wrzeć. Następnie powoli wlewamy gorącą wodę (uwaga bo po dodaniu wody cukier będzie mocno wrzał). Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Drobno posiekane orzechy włoskie prażymy an suche patelni. Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli i cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie na najniższych obrotach miksera naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach mąkę, olej, ostudzony karmel oraz wanilię. Marchewkę, daktyle i orzechy mieszamy z łyżeczką mąki i mieszamy dokładnie. Wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
Keksówkę o wym. 10×20 cm lub podobną wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez około 50-55 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy na 15 min. do stężenia.
Ciasto wspaniałe, smak nietypowy ale przepyszny.
Bardzo smaczne! Miękkie i pachnące. Wyszło identycznie jak na powyższych zdjęciach. Szybko zostało zjedzone, ciężko się oprzeć.
Bardzo dziękuję za komentarz :)
czy daktyle mogą być suszone?
tak :)
Pyszne!! Robiłam dziś,ale zrezygnowałam z polewy, bo stwierdziłam, że cukru dość dużo, i jeszcze daktyle! Ciasto ma bardzo ciekawy smak, jest mięciutkie, słodziutkie i pyszne za sprawą orzechów, które uwielbiam pod każdą postacią.
Następny-Orzechowiec…
Jeśli karmel wystygnie nie zrobi się od razu twardy ?
Dlatego dodajemy wodę, aby go rozcieńczyć :)