Pyszne i zdrowe ciasto z daktylami, tartą marchewką i orzechami. Przepis bardzo szybki i prosty. Natomiast ciasto jest niesamowicie smaczne.
Ciasto z daktylami ma niesamowity smak dzięki dodaniu karmelu i prażonych orzechów włoskich.
Ciasto ma lekką konsystencję, puszyste i wilgotne. Czuć karmel i orzechy, natomiast marchewka zupełnie nie jest wyczuwalna. Kawałki daktyli w cieście nadają jeszcze większej słodyczy i podkręcają smak.
Gorzka czekolada nadaje wyrazistości i wzmacnia smak i aromat ciasta.
Ciasto z daktylami to rewelacyjny deser do wykonania dla dzieci, do pracy lub do przygotowania od zaraz dla gości. W jesienny czas idealnie pasuje do kubka herbaty lub kawy.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na babki.
CIASTO Z DAKTYLAMI
SKŁADNIKI NA KARMEL:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody, gorącej
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 3/4 szklani oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka marchewki, tartej
- 1 szklanka daktyli, pokrojonych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 25 g masła
- 25 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Do
rondelka
o
grubym
dnie
wsypujemy
cukier
i
rozpuszczamy,
aż
zacznie
być
brązowy
i
wrzeć.
Następnie
powoli
wlewamy
gorącą
wodę
(uwaga
bo
po
dodaniu
wody
cukier
będzie
mocno
wrzał).
Zdejmujemy
z
ognia
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
sodą.
Drobno
posiekane
orzechy
włoskie
prażymy
an
suche
patelni.
Jajka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
i
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
na
najniższych
obrotach
miksera
naprzemiennie
dodajemy
w
kilku
porcjach
mąkę,
olej,
ostudzony
karmel
oraz
wanilię.
Marchewkę,
daktyle
i
orzechy
mieszamy
z
łyżeczką
mąki
i
mieszamy
dokładnie.
Wsypujemy
do
ciasta
i
delikatnie
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Keksówkę
o
wym.
10×20
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
lub
używamy
silikonowej.
Wykładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
50-55
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Gotowe
wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Masło
rozpuszczamy
w
rondelku
razem
z
mlekiem.
Następnie
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
połączenia.
Polewamy
ciasto
i
zostawiamy
na
15
min.
do
stężenia.
Komentarze
Bardzo smaczne! Miękkie i pachnące. Wyszło identycznie jak na powyższych zdjęciach. Szybko zostało zjedzone, ciężko się oprzeć.
Bardzo dziękuję za komentarz
czy daktyle mogą być suszone?
tak
Pyszne!! Robiłam dziś,ale zrezygnowałam z polewy, bo stwierdziłam, że cukru dość dużo, i jeszcze daktyle! Ciasto ma bardzo ciekawy smak, jest mięciutkie, słodziutkie i pyszne za sprawą orzechów, które uwielbiam pod każdą postacią.
Następny-Orzechowiec…
Jeśli karmel wystygnie nie zrobi się od razu twardy ?
Dlatego dodajemy wodę, aby go rozcieńczyć