Przepis na te ciasto znalazłam w internecie i nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Muszę przyznać, że przepis zawiera dużą dawkę cukru, ale co tam raz na jakiś czas warto zaszaleć;). Masa jest bardzo pyszna, a samo ciasto lekkie jak puch:). Za przepis dziękuję Umm Mymoonah. Smacznego.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200g mąki tortowej
- 200g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 150g dulce de leche/ masa kajmakowa
- 120g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 100g masła
- 200g cukru pudru
- 75g dulce de leche/ masa kajmakowa
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek czekolady do dekoracji i drobno pokrojonych orzeszków ( niekoniecznie )
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W innej miseczce ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo dulce de leche i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i ponowie mieszamy. Gdy masa jest już ładnie połączona dodajemy suche składniki, czyli mąkę z proszkiem, sodą i wszystko mieszamy mikserem. Tortownicę o śr. ok 26 cm smarujemy masłem i oprószamy cukrem sypkim. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 190 C na 30-40 min. Jeśli zauważymy, że skórka robi się mocno brązowa należy przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest suchy wyciągamy z piekarnika. Po ostudzeniu nakładamy na wierzch masę i dekorujemy
Wszystkie składniki na masę przekładamy do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe.
Komentarze