Znajdź swój przepis

Ciasto z dynią i marchewką

6 października, 2025

Ciasto z dynią i marchewką na oleju z kremowym serkiem na wierzchu. Cudowne, wilgotne i proste ciasto dyniowe.

Do ciasta najlepiej użyć dyni odmiany Hokkaido, którą możesz upiec w piekarniku razem ze skórką i zmiksować na puree. Dzięki temu mamy przepiękny kolor pomarańczowy po przekrojeniu ciasta.

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Nie jest ona zupełnie wyczuwalna.

Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje swoją świeżość i w połączeniu ze słodkim serkiem smakuje bajecznie.

Wierzch możesz udekorować startą marchewką, orzechami lub wiórkami kokosowymi.

REKLAMA:

Mięciutkie, puszyste i lekki ciasto w kilka chwil gotowe.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SZARLOTKA Z PIANKĄ MASCARPONE

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ I BUDYNIEM

CIASTO CZEKOLADOWE Z DYNI

ciasto z dyni i marchewki

CIASTO Z DYNIĄ I MARCHEWKĄ

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 3/4 szklanki puree z dyni Hokkaido – przepis
  • 3/4 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru np. trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 130 g kremu śmietankowego np. Philadelphia lub Twój smak
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • starta marchewka lub orzechy do dekoracji na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 – 8 minut). Zmniejszamy obroty miksera i niewielkim strumieniem wlewamy olej. Następnie dodajemy puree z dyni i chwilkę miksujemy. Wrzucamy startą marchewkę i mieszamy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia (nie dłużej).

Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Serek mieszamy dokładnie z przesianym cukrem pudrem i smarujemy wierzch ciasta (jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać łyżkę mleka). Dekorujemy startą marchewką lub posiekanymi orzechami.

ciasto z dynią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij