Ciasto z dynią i marchewką na oleju z kremowym serkiem na wierzchu. Cudowne, wilgotne i proste ciasto dyniowe.
Do ciasta najlepiej użyć dyni odmiany Hokkaido, którą możesz upiec w piekarniku razem ze skórką i zmiksować na puree. Dzięki temu mamy przepiękny kolor pomarańczowy po przekrojeniu ciasta.
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Nie jest ona zupełnie wyczuwalna.
Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje swoją świeżość i w połączeniu ze słodkim serkiem smakuje bajecznie.
Wierzch możesz udekorować startą marchewką, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Mięciutkie, puszyste i lekki ciasto w kilka chwil gotowe.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ I BUDYNIEM

CIASTO Z DYNIĄ I MARCHEWKĄ
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki puree z dyni Hokkaido – przepis
- 3/4 szklanki drobno startej marchewki
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru np. trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 130 g kremu śmietankowego np. Philadelphia lub Twój smak
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- starta marchewka lub orzechy do dekoracji na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 – 8 minut). Zmniejszamy obroty miksera i niewielkim strumieniem wlewamy olej. Następnie dodajemy puree z dyni i chwilkę miksujemy. Wrzucamy startą marchewkę i mieszamy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia (nie dłużej).
Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Serek mieszamy dokładnie z przesianym cukrem pudrem i smarujemy wierzch ciasta (jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać łyżkę mleka). Dekorujemy startą marchewką lub posiekanymi orzechami.







