Ciasto kruche z jabłkami i budyniem idealne w sezonie jesiennym. Słodki budyń i zatopione w nim jabłuszka i do tego całość przykryta lekkim ciastem kruchym. To ciasto idealne.
Ciasto robi się błyskawicznie i jedyna dłuższa chwila to zamrażanie. Ciasto kruche możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić.
Do budyniu możesz dodać 2 żółtka dzięki czemu będzie bardziej delikatny i smaczniejszy.
Jabłka do ciasta mogą być kwaśne lub słodkie tutaj wybór należy do ciebie. Moje były o słodkim smaku, niezbyt twarde dzięki czemu były mięciutkie po upieczeniu.
Ciasto z jabłkami i budyniem to kolejny przepis na wykorzystanie owoców w sezonie. Przepyszne, słodkie i do tego ten piękny cynamonowy zapach.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.
CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 600 ml mleka
- 2×40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 800 g jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cynamonem. Dodajemy cukry, sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (możesz użyć także malaksera). Na koniec dodajemy żółtko oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz (ciasto możesz przygotować wcześniej i zamrozić).
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem i ścieramy na tarce o dużym oczkach połowę ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem, wanilią, masłem oraz solą. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy (można dodać 2 żółtka). Do gorącego mleka wlewamy zimne mleko i cały czas mieszając gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie gęsty.
Jabłka kroimy w kosteczkę i mieszamy razem z cynamonem i kaszką.
Budyń wykładamy na podpieczony spód, układamy jabłka i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z gałką lodów.
Robię ciasto już któryś raz. Potwierdzam. Najlepsze. Ja tez piekę z Panią
Kolejny jabłecznik wypróbowany. Pyszny i na tyle łatwy, że większość roboty wykonał mój 9 letni synek.
Bardzo się cieszę :)
Jakim cudem wyszło Pani tyle mąki skoro szklanka mąki to około 160 g?
Witam robila ciasto wieczorem i w nocy go nie schowałem do lodówki. Masa zrobiła się rzadka czy w lodowce dojdzie do siebie? Czy już nic z tego ?
tak, ale najlepiej na okolo 26-28 cm :)
Ciasteczko super, łatwe nawet dla początkującego cukiernika :). Osobiście, polecam mrozić ciasto, dużo łatwiej później poradzić sobie z tarciem, ciasto wtedy nie ciągnie się na oczkach tarki. Super blog. Będę często tu zaglądać.
Od dluzszego czasu ciasta robię tylko z Pani przepisów i tym razem wyszło pyszne !! :*:*
Dziękuję :)
Dzień dobry, czy budyń wylewa się na podpieczone ciasto gorący czy zimny? :)
Może być gorący :)
Witam
Dwa pytanka:
Czy jabłka z cynamonem mają być tylko zmieszane na surowo czy przysmażone w garnuszku?
Co zamiast kaszy manny?
Ja nie podsmażałam tylko dałam do surowych, zamiast kaszki może być np. bułka tarta lub łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto jest przepyszne! Podsmażyłam te jabłka i myślę, że to była dobra decyzja :)
Czy ma Pani w planach wydanie książki z przepisami? <3
Piekę tylko z Panią! :)
Może kiedyś na ten moment na pewno skupiam się na rozwoju bloga :) Dziękuję za miły komentarz ;) pozdrawiam