Ciasto biszkoptowe nazywane przez Anglików Victoria sponge cake (nazwa nadana na cześć Królowej Victorii ). W konsystencji może przypominać zwykły biszkopt z jedną różnicą, że nie jest tak lekki. Klasycznie podawany jest z bitą śmietaną oraz dżemem np. truskawkowym lub świeżymi owocami. Ja pokusiłam się o wersję nieco wiosenną z dodatkiem kremu cytrynowego. Ciasto jest perfekcyjnie wyważone i łączy słodko- kwaśny smak. Nie jest zapychające i z powodzeniem może być podawane na przeróżne okazje lub święta. Polecam.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 280 g mąki tortowej
- 280 g cukru pudru
- 280 g masła lub margaryny
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( czubata )
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:
- 1/2 szklanki soku z cytryny ( 2 duże i mocno dojrzałe cytryny )
- skórka otarta z 1 cytryny
- 85 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM Z BITEJ ŚMIETANY:
- 250 ml śmietanki 36 % lub 30 %
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- szczypta soli
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Do masła lub margaryny dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy do wcześniej miksowanej masy i łączymy. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka, łączymy. Tortownicę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ), przekładamy surowe ciasto i pieczemy przez ok. 50 min w temp. 180 C do tzw suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu przez 15 min. studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie ciasto wyciągamy delikatnie z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do żaroodpornej miseczki przekładamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania kremu cytrynowego. Miseczkę ustawiamy nad rondelkiem z lekko gotującą się wodą i cały czas mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą ( nie wolno doprowadzić do wrzenia, ponieważ jajka nam się zetną ). Od momentu połączenia podgrzewamy mieszaninę na średnim ogniu. Masa powinna zrobić się gęsta po około 10 min. Przygotowany krem owijamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimną śmietankę łączymy ze szczyptą soli i ubijamy, aż masa będzie gęsta i sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i ponownie chwilę miksujemy.
Gotowy biszkopt przekrawamy tak, aby powstały nam dwa blaty. Na jeden nakładamy ubitą śmietankę, zostawiając ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta ( inaczej podczas krojenia masa może wydostać się poza biszkopt ). Następnie dokładnie tak samo nakładamy krem cytrynowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ciasto odstawiamy na min. kilka godzin do lodówki, aby masy stężały. Ciasto przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem najlepiej z piłką ( tzw. nóż do chleba ). Smacznego.