Ciasto z kremem czekoladowym i owocami to prosty i pyszny deser idealny w letni czas. Przepis bazuje na cieście czekoladowym przełożonym mocno czekoladowym kremem i owocami letnimi.
Samo ciasto jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi. Dowolnie możesz je przekroić na dwie lub trzy porcje. Wychodzi puszyste i wilgotne.
Wykorzystałam śmietankę Łaciata 36%, która jest idealna do kremów i szybko się ubija. Krem w połączeniu z mascarpone i gorzką czekoladą jest leciutki, puszysty i doskonale pasuje do truskawek, malin i borówek.
Jest to moja propozycja na nadchodzące lato.
CIASTO Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanka Łaciata 36%
- 400 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- owoce do dekoracji np. borówki, maliny, truskawki
- wiórki czekoladowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
sodą
oraz
kakao
do
miski.
Dodajemy
sól,
cukier
oraz
cukier
waniliowy
i
ponownie
mieszamy.
Następnie
wlewamy
mleko,
olej
i
sok
z
cytryny.
Mieszamy
trzepaczką
tylko
do
połączenia.
Dno
tortownicy
o
średnicy
24
cm
(ja
wykonałam
z
3/4
porcji
w
tortownicy
20
cm)
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Boki
smarujemy
olejem
i
oprószamy
bułką
tartą
lub
kaszką
manną.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170ºC
przez
około
35
–
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Gotowe
ciasto
studzimy
i
kroimy
na
trzy
części.
Czekoladę
przekładamy
do
żaroodpornej
miseczki
i
roztapiamy
nad
kąpielą
wodną.
Zostawiamy
do
ostygnięcia.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
ponownie
miksujemy.
Łyżkę
ubitej
śmietanki
przekładamy
do
czekolady
i
miksujemy.
Następnie
dodajemy
2
łyżki
i
ponownie
miksujemy.
Czekoladę
dodajemy
do
pozostałej
ubitej
śmietanki
i
szybko
na
niskich
obrotach
miksujemy.
1/4
kremu
wykładamy
na
blat
ciasta,
przykrywamy
drugim.
Ponownie
krem,
blat
ciasta
i
krem.
Ostatnią
częścią
kremu
smarujemy
boki.
Wkładamy
do
lodówki
najlepiej
na
całą
noc.
Wierzch
dekorujemy
świeżymi
owocami.
Ten
przepis
oraz
wiele
innych
inspiracji
kulinarnych
znajdziecie
na
stronie
Najlepszewkuchni.pl.