Pyszne ciasto z malinami i białą czekoladą o bardzo wilgotnej konsystencji. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz do niego miksera. Długo utrzymuje świeżość z dużą ilością owoców sezonowych.
Do ciasta nie potrzebujesz miksera wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Możesz je wykonać je dosłownie na ostatnią chwilę lub może poleżeć nawet kilka dni i dalej będzie smaczne.
Ciasto z malinami i białą czekoladą dzięki dodaniu maślanki i oleju ma niesamowicie wilgotną konsystencję. Maliny orzeźwiają ciasto, a biała czekolada nadaje ciekawego posmaku i sprawia, że ciasto jest bardziej słodkie.
W przypadku tego ciasta, koniecznie pamiętaj, aby dodawać składniki w tej samej temperaturze pokojowej. W ten sposób unikniesz zakalca.
Przepyszne, delikatne ciasto idealna na końcówkę lata.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
CIASTO Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 50 g posiekanej białej czekolady
- 100-150 g malin
- cukier puder do oprószenia
*1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz dodajemy sól i cukier, mieszamy. Maślankę mieszamy razem z jajkami, olejem oraz ekstraktem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz maliny i delikatnie mieszamy. Formę keksówkę o wym. 10×20 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane białą czekoladą.