Znajdź swój przepis

Ciasto z malinami i budyniową pianką

3 lipca, 2012

Zostało mi trochę malin, których nie wykorzystałam do poprzedniego wypieku, a że nie może nic się zmarnować postanowiłam upiec z połowy podanych składników ciasto z malinami i budyniową pianką. Pysznie kruche z delikatną, słodką pianką, a do tego lekko kwaśne maliny.

CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

 SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 2 x 40 g )
  • ½ szklanki oleju

 DODATKOWO:

  • 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier puder do oprószenia malin

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, cukier puder oraz 5 żółtek. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, ok. 60 % i 40 %. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz, możemy zostawić na całą noc.

Blachę ( w oryginale 25 x 25 cm, ja robiłam z połowy porcji w keksówce o wym. 10 x 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta ścieramy tarką na dno foremki, na koniec lekko przyklepując ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 20 min.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy powoli cukry, proszek budyniowy oraz olej, cały czas miksując. Na wystudzony spód wykładamy masę. Maliny lekko oprószamy cukrem pudrem i układamy na wierzchu masy, otworkami do góry. Maliny lekko dociskamy do środka masy. Mniejszą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 190 C przez 30-40 min. Wyjmujemy i czekamy do całkowitego wystudzenia, inaczej ciężko będzie się kroiło. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto bajka!!! Zamiast malin były śliwki. Palce lizać! :)

  2. Pingback: Prowiant N.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x