Znajdź swój przepis

Ciasto z malinami i pianką sernikową

30 lipca, 2025

Ciasto z malinami i piankową sernikową to przepyszny i prosty przepis. Kruche ciasto, warstwa malin oraz leciutka pianka z twarogu.

Ciasto z sernikową pianką wykonałam już w kilku wersjach – Obejrzyj.

Ciasto jest cudowne, warstwy świetnie się komponują i jest to jeden z moich letników hitów.

Maliny najlepiej dodawać świeże, sprawdzą się te odmiany bardziej kwaśne.

Poza sezonem używamy malin mrożonych, których wcześniej nie rozmrażamy (można dodać jedynie nieco więcej mąki ziemniaczanej).

REKLAMA:

Ciasto kruche, a raczej kruszonkowe to po prostu prosta i szybka w przygotowaniu kruszonka.

Pianka sernikowa jest leciutka, delikatna i słodka. Świetnie pasuje do warstwy malinowej i chrupiącej kruszonki.

Jedno z pyszniejszych ciast z malinami w sezonie letnim.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TORT Z MALINAMI I MLEKIEM SKONDENSOWANYM

SERNIK Z MALINAMI I MASCARPONE

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

REKLAMA:
ciasto z malinami

CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ SERNIKOWĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 280 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 5 zimnych żółtek
  • 140 g zimnego masła
  • szczypta soli

SERNIKOWA PIANKA

  • 5 białek w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g twarogu np. z wiaderka o temp. pokojowej
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

DODATKOWO

  • ok. 500 g malin + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka, zimne kawałki masła i szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami lub w malakserze, aż powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na spód formy i lekko dociskamy (resztę chowamy do lodówki). Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia.

Maliny mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy na bok.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodajemy proszek budyniowy oraz po łyżce twaróg. Na koniec powoli wlewamy olej.

Na podpieczony spód wysypujemy maliny, następnie wykładamy piankę sernikową i obsypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do zarumienienia wierzchu. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki lub podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto z malinami
kruche ciasto z malinami i pianką

Dołącz do dyskusji

  1. Hej :)
    Wygląda super. Piekarnik góra-dół czy z termoobiegiem ?

    1. Hej, góra – dół:)

  2. Witam!
    Czy można użyć mrożonych malin?

    1. Tak, wiśni wcześniej nie rozmrażamy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij