Ciasto z malinami i piankową sernikową to przepyszny i prosty przepis. Kruche ciasto, warstwa malin oraz leciutka pianka z twarogu.
Ciasto z sernikową pianką wykonałam już w kilku wersjach – Obejrzyj.
Ciasto jest cudowne, warstwy świetnie się komponują i jest to jeden z moich letników hitów.
Maliny najlepiej dodawać świeże, sprawdzą się te odmiany bardziej kwaśne.
Poza sezonem używamy malin mrożonych, których wcześniej nie rozmrażamy (można dodać jedynie nieco więcej mąki ziemniaczanej).
Ciasto kruche, a raczej kruszonkowe to po prostu prosta i szybka w przygotowaniu kruszonka.
Pianka sernikowa jest leciutka, delikatna i słodka. Świetnie pasuje do warstwy malinowej i chrupiącej kruszonki.
Jedno z pyszniejszych ciast z malinami w sezonie letnim.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TORT Z MALINAMI I MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SERNIK Z MALINAMI I MASCARPONE
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ SERNIKOWĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 280 g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 5 zimnych żółtek
- 140 g zimnego masła
- szczypta soli
SERNIKOWA PIANKA
- 5 białek w temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 400 g twarogu np. z wiaderka o temp. pokojowej
- 60 g budyniu waniliowego w proszku
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
DODATKOWO
- ok. 500 g malin + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka, zimne kawałki masła i szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami lub w malakserze, aż powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na spód formy i lekko dociskamy (resztę chowamy do lodówki). Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
Maliny mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy na bok.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodajemy proszek budyniowy oraz po łyżce twaróg. Na koniec powoli wlewamy olej.
Na podpieczony spód wysypujemy maliny, następnie wykładamy piankę sernikową i obsypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do zarumienienia wierzchu. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki lub podajemy oprószone cukrem pudrem.









Hej :)
Wygląda super. Piekarnik góra-dół czy z termoobiegiem ?
Hej, góra – dół:)
Witam!
Czy można użyć mrożonych malin?
Tak, wiśni wcześniej nie rozmrażamy :)