Znajdź swój przepis

Ciasto z masą jabłkową, budyniem oraz kokosową kruszonką – przepis

10 października, 2014

Jabłka wszystkim kojarzą się z szarlotkami i jabłecznikami, ale tym razem miałam troszeczkę inny pomysł. Ciasto przekładane z cyklu „czym chata bogata”. Warstw jest cztery: biszkoptowa, jabłkowa, budyniowa i kokosowa. Ciasto pomimo wielu warstw wykonuje się dosyć szybko i bez trudności. Najbardziej na świecie uwielbiam szarlotki i nie zanosi się na zmianę, ale  to ciasto bardzo Nam smakowało. Nie jest przesłodzone, bo tego nie cierpię. Opisałabym je tymi słowami: delikatne, puszyste, kremowe i lekkie. Ciasto pomimo, że wygląda dość ciężko wcale nie jest takie. Spokojnie można zjeść kilka kawałków.

Jeśli masz pomysł, aby zastąpić jabłka innym owocem to śmiało możesz eksperymentować. Dokładnie tak samo możesz zastąpić galaretkę wiśniową innym smakiem. W tym cieście wariacje są dozwolone. Ciasta przekładane najlepiej smakują na drugi, a nawet trzeci dzień i dokładnie tak samo jest z tym.

Ciasto idealne przeróżne okazje i uroczystości. Chociaż nie prezentuje się typowo jesiennie, a raczej wiosennie to warstwy są uroczo kolorowe. Przepis dorisek z lekkimi modyfikacjami.

ciasto-z-masą-jabłkowa,-budyniem-oraz-kruszonka-kokosową

CIASTO Z MASĄ JABŁKOWĄ, BUDYNIEM ORAZ KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ – PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  •  2 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:

  •  4 jabłka, średnie
  • 1 galaretka wiśniowa

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ:

  •  100 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżki cukru

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy przez 2 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki delikatnie mieszamy suche składniki z mokrymi. Staramy się delikatnie mieszać, aby masa była jak najbardziej puszysta. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( użyłam silikonowej ze szklanym dnem ). Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być z góry zarumieniony. Upieczony zostawiamy do wystudzenia.

Galaretkę zalewamy gorącą wodą w proporcji jak na opakowaniu. Mieszamy do rozpuszczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do gorącej galaretki, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aby szybciej stężała.

350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz przesianą mąkę. Wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy. Masa powinna mocno zgęstnieć. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki, aby całkowicie się ścięła.

Masło do masy budyniowej miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Cały czas miksujemy. Gotowa masa powinna być gęsta i kremowa. Wykładamy na galaretkę.

Wiórki kokosowe wsypujemy do rondelka razem z masłem oraz cukrem. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści a wiórki lekko się podprażą. Studzimy i wykładamy na budyń. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

ciasto-z-masą-jabłkowa,-budyniem-oraz-kruszonka-kokosową-2

ciasto-z-masą-jabłkowa,-budyniem-oraz-kruszonka-kokosową-1

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie będę robiła drugi raz, ciasto bardzo smaczne, nie przesłodzone, pyszny słodki spód, no i ta kruszonka… zebrało dużo pochwał :) ale mam pytanie odnośnie masy budyniowej, być może jest to kwestia rodzaju masła jakiego się użyło, ale czasami masa wydaje sie zbyt mdła, zbyt wyraźnie czuć masło, co można z tym zrobić? Bym chciała by smak był bardziej „budyniowy”. Z góry dziękuję za odpowiedź i za super przepis :) pozdrawiam

  2. Agnieszkaa says:

    tortownica o śr. 21 cm może być?

  3. A w jakim celu do masy budyniowej dodajemy mąkę – czy masa wówczas nie wyjdzie zbyt twarda? Osobiscie nie lubię mas, ani galaretek, które można „kroić nożem”, lecz delikatne i bardziej miekkie – rozpływające się w ustach. Chciałabym upiec, to ciasto – wyglada wyśmienicie – więc proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

  4. Wczoraj zrobiłam, dzisiaj próbowałam i jest naprawdę bardzo smaczne. Delikatnie zmodyfikowałam przepis robiąc ciasto na własnym biszkopcie i zmieniając lekko sposób przygotowania masy budyniowej. Jednak największe pochwały zebrała kokosowa kruszonka, cudownie chrupie. :D

    1. No tak fajna sprawa z ta kruszonka i mozna ja dodawac do innych przepisow. Ciesze sie ze skorzystalas z przepisu :)

  5. czy można dodac inny smak galaretki ? np: truskawkową? ;)

    1. Tak dodaj swoj ulubiony smak

  6. Wygląda po prostu cudownie :) Warstwa jabłkowa jest rozkoszna :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x