Ciasto z mascarpone i truskawkami to pyszne, lekkie i wilgotne letnie ciasto. Kilka prostych składników i gotowe.
Ciasto ma niesamowity posmak serowy, który cudownie komponuje się ze świeżymi truskawkami.
Zaraz po upieczeniu ciasto jest słodziutkie i delikatne.
Jeśli lubisz na wierzch możesz przygotować chrupiącą kruszonkę.
Idealne ciasto na letnie popołudnia, piknik lub grilla.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ
SERNIK Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
- 250 g serka mascarpone
- ok. 250 g pokrojonych truskawek + kilka na wierzch
- 3 duże jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
- 120 ml oleju np. rzepakowego
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę okrągła o śr. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut mikserem ręcznym). Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wlewamy olej. Chwilkę miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Dodajemy serek i ponownie miksujemy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Na koniec dodajemy truskawki i mieszamy 2 – 3 razy. Wykładamy ciasto do formy i układamy na wierzchu kawałki truskawek. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie wyjmujemy i podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem.


