Znajdź swój przepis

Ciasto z mascarpone i truskawkami

18 czerwca, 2025

Ciasto z mascarpone i truskawkami to pyszne, lekkie i wilgotne letnie ciasto. Kilka prostych składników i gotowe.

Ciasto ma niesamowity posmak serowy, który cudownie komponuje się ze świeżymi truskawkami.

Zaraz po upieczeniu ciasto jest słodziutkie i delikatne.

Jeśli lubisz na wierzch możesz przygotować chrupiącą kruszonkę.

Idealne ciasto na letnie popołudnia, piknik lub grilla.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

SERNIK Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ

ciasto z mascarpone

CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 250 g pokrojonych truskawek + kilka na wierzch
  • 3 duże jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Formę okrągła o śr. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.

Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut mikserem ręcznym). Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wlewamy olej. Chwilkę miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Dodajemy serek i ponownie miksujemy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Na koniec dodajemy truskawki i mieszamy 2 – 3 razy. Wykładamy ciasto do formy i układamy na wierzchu kawałki truskawek. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie wyjmujemy i podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem.

ciasto z mascarpone
ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij