Znajdź swój przepis

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach

30 czerwca, 2020

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach solonych z czekoladową polewą i prażonymi orzeszkami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu bez pieczenia.

Ciasto z tego przepisu to konkretna porcja deseru. Słodkie, orzechowe z przełamaniem słonymi krakersami i polewą z gorzkiej czekolady.

Deser nie należy do lekkich pod względem kalorii, ale jeden kawałek deseru i przekonasz się, że było warto.

Ciasto z masłem orzechowym to połączenie przepysznego i lekkiego kremu na bazie masła orzechowego z solonymi krakersami oraz polewą. Super smaczne ciasto i do tego bez pieczenia w połączeniu smaków, które się uzupełniają i świetnie razem współgrają.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy bez pieczenia.

Ciasto z masłem orzechowym

CIASTO Z MASŁEM ORZECHOWYM NA KRAKERSACH

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 1  1/4 szklanki masła orzechowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
  • 1  1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 3 opakowania krakersów solonych
  • ok. 1 szklanki orzeszków ziemnych, obranych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę krakersów.
Miękkie masło miksujemy przesz ok. 3-5 minut, aż będzie puszyste. Następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe, przesiany cukier puder, wanilię i na koniec powoli wlewamy śmietankę miksując przez ok. 5 minut, aż masa stanie się lekko puszysta. Wykładamy krem tak, aby powstały cztery warstwy (kończąc na kremie).
Śmietankę podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą polewę wykładamy na krem i dokładnie rozsmarowujemy. Orzeszki miksujemy w blenderze lub drobno siekamy. Prażymy na suchej patelni i oprószamy wierzch ciasta. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki.

Ciasto z masłem orzechowym Ciasto z masłem orzechowym Ciasto z masłem orzechowym

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Co oznacza 11/2 i 11/4 😐

    1. 1 i 1/2 :) niestety tak się sformowatowała czcionka ;)

  2. Czy zamiast krakersów można użyć herbatniki?

    1. Tak, ale warto by były to krakersy bo sól fajnie podkręca smak :)

  3. Czy do polewy może być czekolada mleczna?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale najlepiej pół na pół z gorzką

  4. A czy do masy można dodać serek mascarpone? Jeśli tak to w ktorym momencie?

    1. aneta Autor says:

      mozesz zamienic smietanke na mascapone, ale wtedy ciasto bedzie cięższe

  5. Do polewy może być czekolada mleczna? Nie będzie za słodkie?

  6. Orzechy posypane na ciasto mogą być solone?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Zrobiłam jest pyszne. Czy można użyć na przykład masła z orzechów laskowych?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  8. A jeśli chodzi o ilość masła orzechowego to jaki to słoik mniej więcej?

    1. aneta Autor says:

      około 300-400 g

  9. Maslo orzechowe z kawalkami orzechow czy bez ? Super przepis :)

    1. aneta Autor says:

      U mnie bez :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x