Ciasto z owocami i budyniem oraz chrupiącą kruszonką. Puszyste i lekkie ciasto z truskawkami, a do tego kruszonka i budyń.
Ciasto jest wyśmienite, warstwowe i każda z nich pasuje idealnie do siebie.
Owoce nadają soczystości i w połączeniu z kruszonką, budyniem i ciastem smakuje genialnie.
Koniecznie wypróbuj w te lato z przeróżnymi kombinacjami owoców.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
BUDYŃ
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g budyniu waniliowego w proszku
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
CIASTO UCIERANE
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 130 ml oleju np. rzepakowego
- 320 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 300 – 350 g truskawek lub innych owoców
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki lub inne owoce myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy na kawałki (można wymieszać z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej).
Zimne mleko wlewamy do rondelka, następnie wsypujemy cukier oraz proszek budyniowy. Cały czas podgrzewając na średnim ogniu mieszamy trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę razem z cukrem i kawałkami masła rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy na bok.
Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli i cukrem na jasną i puszystą masę ( ok. 8 – 10 minut). Masa powinna być puszysta i dosyć gęsta. Powoli wlewamy olej i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec przesiewamy wprost do masy mąkę oraz proszek do pieczenia i chwilkę miksujemy tylko do połączenia składników (nie dłużej).
Ciasto wykładamy do formy, następnie na wierzch budyń oraz truskawki. Na koniec obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.


Zrobiłam to ciacho i cała rodzina przepadła 🙈 Wyszło przeprze-pyszne serio! Jedyne co, to trzymałam je prawie dwie godziny w piekarniku zanim ładnie się zarumieniło, ale co piekarnik to inaczej 🤪
Dziękuję :)
Po wystudzeniu, przechowujemy ciasto w lodówce?
Tak :)