Ciasto z piernikami katarzynka to ciekawy i pyszny pomysł na świąteczny stół. Kakaowy biszkopt, krem budyniowy o smaku kawy oraz pyszne pierniczki w oryginale katarzynki. Do ciasta możesz użyć dowolnych pierniczków w czekoladzie, jeśli nie masz możliwości wykonania własnych lub kupienia katarzynek. Ciasto jest mocne w smakach, czekoladowe oraz nie przesłodzone.
Krem budyniowy możesz wykonać także w inny sposób. Masło możesz rozpuścić z mlekiem i cukrami, następnie postępować jak w przepisie. Jest to wersja dla osób, które mają problem ze zważoną masą. Niestety i ja do nich czasami należę i ta wersja jest dla mnie nierzadko pomocna. Oczywiście krem ma inny strukturę i jest na pewno rzadszy od tego ucieranego.
Pierniczki do ciasta możesz dodać również te własnoręcznie upieczone lub te, które pozostały Ci po świętach. W ciągu kilku godzin w kremie powinny zmięknąć i ciasto dosyć łatwo będzie się kroić.
Ciasto z piernikami katarzynka koniecznie musi poleżeć całą noc w lodówce, ale jest absolutne minimum. Najlepiej jeśli będzie po całym dniu chłodzenia, a podane następnego dnia.
W cieście przeważają mocne smaki: czekolady, kawy i słodkich pierniczków. Wierzch to już kwestia gustu, ja posypałam czekoladową posypką, ale może być to polewa z gorzkiej czekolady.
Bardzo fajna propozycja w Święta Bożego Narodzenia, ale także po jeśli zostały nam niezjedzone pierniki.
TUTAJ znajdziesz przepis na domowe katarzynki.
CIASTO Z PIERNIKAMI „KATARZYNKA”
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe, proszek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pełne
- 4 żółtka
- 350 g masła, temp. pokojowa
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1-2 łyżki alkoholu np. spirytusu lub rumu
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki kawy, słabej
- 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO:
- ok. 20-25 pierniczków katarzynek lub innych w czekoladzie
- posypka czekoladowa lub polewa
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
na
sztywną
pianę
ze
szczyptą
soli.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
powoli
cukier
i
miksujemy
jeszcze
przez
ok.
2
min.
Następnie
dodajemy
po
jednym
żółtku
i
mieszamy
na
niskich
obrotach
do
połączenia.
W
kilku
porcjach
dodajemy
przesiane
suche
składniki
i
za
pomocą
dużej
łyżki
lub
szpatułki
delikatnie
mieszamy.
Formę
o
wym.
24×24
lub
lekko
większą
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
ok.
35-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zaraz
po
wyjęciu
gorący
biszkopt
rzucamy
na
zabezpieczoną
podłogę
z
wys.
około
30
cm.
W
ten
sposób
nie
opadnie.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
600
ml
mleka
zagotowujemy
razem
z
cukrami.
W
pozostałym
mleku
mieszamy
żółtka,
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
mąkę.
Gorące
mleko
zdejmujemy
z
ognia
i
bardzo
powoli
wlewamy
do
zimnej
mieszaniny
z
mleka,
cały
czas
mieszając.
Ponownie
przekładamy
na
ogień
i
cały
czas
mieszając
doprowadzamy
do
zagotowania
i
zgęstnienia
masy.
Owijamy
folia
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Kawę
rozpuszczamy
w
niewielkiej
ilości
wody.
Miękkie
masło
ucieramy
i
dodajemy
po
łyżce
budyniu.
Na
koniec
łączymy
z
kawą
oraz
alkoholem.
Jeden
blat
biszkoptowy
układamy
w
formie
i
lekko
nasączamy.
Wykładamy
połowę
kremu
i
układamy
pierniczki.
Wykładamy
pozostały
krem
i
przykrywamy
biszkoptem.
Lekko
nasączamy
pozostałym
ponczem.
Wierzch
posypujemy
posypką
czekoladową
lub
wykonujemy
polewę.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
całą
noc
lub
jeden
cały
dzień.
Patera ze strony Westwing.
Komentarze
Pyszne ciasto. Pozwolę sobie zrobić podobne!